piątek, 8 maja 2015

Krem ze Szparagów

Krem ze Szparagów

Krem ze Szparagów
Sezon na szparagi czas zacząć! Korzystajmy z tych pysznych warzyw i róbmy sałatki, przystawki oraz zupy. Ja przygotowałam pyszny i delikatny krem ze szparagów. U od dziś jest to tzw. "zupa szmaragdowa". Taką nazwę nadał jej bowiem mój synek, zapominając jak te warzywa się nazywają :).


SKŁADNIKI:



    • 500 g białych szparagów
    • 3 średnie ziemniaki
    • cebula
    • 3 szklanki bulionu
    • szklanka śmietany kwaśnej 10 %
    • łyżka masła
    • 2 żółtka
    • sok z 1/2 cytryny
    • gałka muszkatałowa
    • sól i pieprz
    • grzanki

WYKONANIE:

  1. Szparagi obrać ze skórki i odciąć zdrewniałe końce. Włożyć do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny, aby szparagi nie pociemniały.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  4. W garnku o grubym dnie zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, dodać pokrojone szparagi i gotować przez 15 minut.
  5. Z wywaru wyjąć 3 szparagi i pokroić.
  6. Śmietanę roztrzepać z żółtkami.
  7. Pozostałą część zupy zmiksować na gładki krem wlewając śmietanę. Zupę ponownie zagotować i przyprawić do smaku gałką muszkatałową, pieprzem oraz solą.
  8. Podawać z grzankami i pokrojonymi trzema szparagami.

SMACZNEGO :)

zupy szparagi ziemniaki cebula bulion śmietana masło jajka cytryna gałka muszkatałowa sól pieprz grzanki

4 komentarze:

  1. Mariolciu kremik wspaniały :) uwielbiam takie zupki :) i te chrupiące grzaneczki , palce lizać :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) cieszę się, że przypadł do gustu :)

      Usuń
  2. Samych szparagów zbytnio nie lubię, ale już jako nadzienie lub taka zupka to zjem i to bardzo chętnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa PYCHA! JA CO PRAWDA ROBILAM Z ZIELONCH SZPARAGOW..ALE TEZ PYSZNA WYSZLA~!!
    ANETA

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons