Sezon na szparagi czas zacząć! Korzystajmy z tych pysznych warzyw i róbmy sałatki, przystawki oraz zupy. Ja przygotowałam pyszny i delikatny krem ze szparagów. U od dziś jest to tzw. "zupa szmaragdowa". Taką nazwę nadał jej bowiem mój synek, zapominając jak te warzywa się nazywają :).
SKŁADNIKI:
- 500 g białych szparagów
- 3 średnie ziemniaki
- cebula
- 3 szklanki bulionu
- szklanka śmietany kwaśnej 10 %
- łyżka masła
- 2 żółtka
- sok z 1/2 cytryny
- gałka muszkatałowa
- sól i pieprz
- grzanki
WYKONANIE:
- Szparagi obrać ze skórki i odciąć zdrewniałe końce. Włożyć do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny, aby szparagi nie pociemniały.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku o grubym dnie zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, dodać pokrojone szparagi i gotować przez 15 minut.
- Z wywaru wyjąć 3 szparagi i pokroić.
- Śmietanę roztrzepać z żółtkami.
- Pozostałą część zupy zmiksować na gładki krem wlewając śmietanę. Zupę ponownie zagotować i przyprawić do smaku gałką muszkatałową, pieprzem oraz solą.
- Podawać z grzankami i pokrojonymi trzema szparagami.
Mariolciu kremik wspaniały :) uwielbiam takie zupki :) i te chrupiące grzaneczki , palce lizać :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) cieszę się, że przypadł do gustu :)
UsuńSamych szparagów zbytnio nie lubię, ale już jako nadzienie lub taka zupka to zjem i to bardzo chętnie. :)
OdpowiedzUsuńZupa PYCHA! JA CO PRAWDA ROBILAM Z ZIELONCH SZPARAGOW..ALE TEZ PYSZNA WYSZLA~!!
OdpowiedzUsuńANETA