Dzisiaj bardzo prosta i szybka przystawka z kuchni chińskiej - Krabowe Racuszki. Bardzo delikatne w smaku, ale podane z wyrazistym sosem.
SKŁADNIKI:
- Racuszki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kiełków fasoli
- 2 posiekane dymki
- 200 g mięsa krabów lub paluszki krabowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- Sos:
- łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki rosołu z kurczaka
- łyżka wytrawnego sherry
WYKONANIE:
- Dymkę pokroić w kostkę.
- Kiełki fasoli pokroić na kawałki o długości 2 cm.
- Mięso krabów rozdrobnić na małe kawałki.
- W misce roztrzepać jajka, dodać kiełki, dymkę, mięso z krabów oraz mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smażyć małe placuszki z obu stron na patelni z oliwą. Zdjąć z patelni i utrzymywać w cieple.
- Wszystkie składniki oprócz sherry połączyć ze sobą. Ciągle mieszając zagotować na patelni do momentu, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać sherry i wymieszać razem.
- Ciepłe racuszki podawać z przygotowanym sosem.
Pomysłowe placuszki. Przemycam przepis :)
OdpowiedzUsuńWidziałam te racuszki już nieraz, ale nigdy nie zabrałam się za ich przygotowanie :) muszę to koniecznie nadrobić!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, a że lubię wszelakie racuszki placuszki poproszę dwa :)
OdpowiedzUsuń