środa, 13 maja 2015

Krabowe Racuszki

Krabowe Racuszki

Krabowe Racuszki
Dzisiaj bardzo prosta i szybka przystawka z kuchni chińskiej - Krabowe Racuszki. Bardzo delikatne w smaku, ale podane z wyrazistym sosem.


SKŁADNIKI:



  • Racuszki:
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki kiełków fasoli
    • 2 posiekane dymki
    • 200 g mięsa krabów lub paluszki krabowe
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • sól i pieprz
    • oliwa do smażenia
  • Sos:
    • łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    • łyżeczka cukru
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1/2 szklanki rosołu z kurczaka
    • łyżka wytrawnego sherry


WYKONANIE:

  1. Dymkę pokroić w kostkę.
  2. Kiełki fasoli pokroić na kawałki o długości 2 cm.
  3. Mięso krabów rozdrobnić na małe kawałki.
  4. W misce roztrzepać jajka, dodać kiełki, dymkę, mięso z krabów oraz mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smażyć małe placuszki z obu stron na patelni z oliwą. Zdjąć z patelni i utrzymywać w cieple.
  5. Wszystkie składniki oprócz sherry połączyć ze sobą. Ciągle mieszając zagotować na patelni do momentu, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać sherry i wymieszać razem.
  6. Ciepłe racuszki podawać z przygotowanym sosem.

SMACZNEGO :)

obiad jajka kiełki fasoli dymki paluszki krabowe mąka sól pieprz olej mąka kukurydziana cukier sos sojowy rosół sherry

3 komentarze:

  1. Pomysłowe placuszki. Przemycam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam te racuszki już nieraz, ale nigdy nie zabrałam się za ich przygotowanie :) muszę to koniecznie nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, a że lubię wszelakie racuszki placuszki poproszę dwa :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons