Dzisiaj przygotowałam coś prostego i smacznego - Kruche Ciasteczka Migdałowe :). Przyrządza się je na prawdę prosto, a ich smak jest po wręcz nie do opisania! Polecam przyrządzić podwójną porcję, ponieważ znikają na prawdę szybko :). Ich dodatkową zaletą jest możliwość przechowywania ich w pojemniku nawet do tygodnia.
SKŁADNIKI:
- 3/4 kostki masła
- 200 g cukru brązowego
- 2 jajka
- łyżeczka olejku migdałowego
- 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 70 g migdałów bez skórki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
WYKONANIE:
- Migdały zmielić w blenderze.
- Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia i solą.
- Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka i olejek migdałowy. Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą.
- Do masy dodać 1/2 porcji mąki i zmiksować. Wyłączyć mikser, dodać pozostałą część mąki i zagnieść ciasto ręką. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki.
- Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na godzinę.
- Wyciągać po jednym kawałku i rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką na plaster o grubości 5 mm.
- Ciasteczka wykrawać foremkami w dowolne kształty. Układać na papierze do pieczenia.
- Piec przez ok. 8-10 minut w temperaturze 180°C. Zarumienione na bokach ciasteczka są już gotowe.
- Wystudzić po upieczeniu.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPoprosze!
OdpowiedzUsuńWszelakie ciasteczka, zwlaszcza maslane, zawsze mile widziane!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl