czwartek, 28 sierpnia 2014

Kotlet Mielony

Kotlet Mielony

Kotlet Mielony
Tym razem na obiad coś z kuchni tradycyjnej - Kotlet Mielony. A Wy jaki macie przepis na swój ulubiony?


SKŁADNIKI:



    • 500 g mielonego mięsa (karkówka, szynka)
    • jajko
    • czerstwa kajzerka
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1-2 ząbki czosnku
    • mała cebula
    • pieprz, sól
    • bułka tarta
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Kajzerkę pokroić w kostkę. Zalać ciepłym mlekiem i odstawić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Do mielonego mięsa dodać namoczoną bułkę, cebulkę, czosnek, jajko, pieprz oraz sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać (jeśli masa będzie zbyt luźna, można dodać kilka łyżek bułki tartej).
  5. Z mięsa formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
  6. Smażyć z obu stron na patelni z olejem. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką.   

SMACZNEGO :)

obiad mięso mielone jajka kajzerka mleko czosnek cebula pieprz sól bułka tarta olej

2 komentarze:

  1. Pyszny na obiad, moja babcia zawsze takie robiła. Muszę takie zrobić, to moje wspomnienia :-) wyglądają pysznie :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons