Tym razem na obiad coś z kuchni tradycyjnej - Kotlet Mielony. A Wy jaki macie przepis na swój ulubiony?
SKŁADNIKI:
- 500 g mielonego mięsa (karkówka, szynka)
- jajko
- czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1-2 ząbki czosnku
- mała cebula
- pieprz, sól
- bułka tarta
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Kajzerkę pokroić w kostkę. Zalać ciepłym mlekiem i odstawić.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Do mielonego mięsa dodać namoczoną bułkę, cebulkę, czosnek, jajko, pieprz oraz sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać (jeśli masa będzie zbyt luźna, można dodać kilka łyżek bułki tartej).
- Z mięsa formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
- Smażyć z obu stron na patelni z olejem. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką.
Pyszny na obiad, moja babcia zawsze takie robiła. Muszę takie zrobić, to moje wspomnienia :-) wyglądają pysznie :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i tyle !
OdpowiedzUsuń