Idealne na śniadanie: puszyste bułeczki z chrupiącą skórką. Z jednej porcji powstaje ich około dziesięć. Podczas niedzielnego śniadania znikły wszystkie :). Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
- Bułeczki:
- 3 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania na stolnicy
- szklanka letniego mleka
- 1/3 kostki roztopionego masła
- jajko
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 30-35 g świeżych drożdży
- Dodatkowo:
- 1/3 kostki roztopionego masła
- jajko
- sezam lub mak
WYKONANIE:
- Pokruszone drożdże i cukier wsypać do letniego mleka. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherze.
- Do dużej miski wsypać mąkę, sól, roztrzepane jajko oraz drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto, a następnie dodać roztopione masło i ponownie krótko ugniatać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i podzielić na 10 części.
- Każdą kulkę osobno rozwałkować cienko, posmarować delikatnie rozpuszczonym masłem i rozwałkować na cienki rulonik. Następnie rulonik zwinąć na kształt ślimaczka, a końce dobrze docisnąć tak, żeby się nie rozklejały.
- Bułeczki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej w odstępach). Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gotowe do pieczenia bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
- Piec przez 20-25 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C. Wystudzić i zajadać :).
Uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuń