poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Bułeczki Ślimaczki

Bułeczki Ślimaczki

Bułeczki Ślimaczki
Idealne na śniadanie: puszyste bułeczki z chrupiącą skórką. Z jednej porcji powstaje ich około dziesięć. Podczas niedzielnego śniadania znikły wszystkie :). Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu.

SKŁADNIKI:



  • Bułeczki:
    • 3 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania na stolnicy
    • szklanka letniego mleka
    • 1/3 kostki roztopionego masła
    • jajko
    • łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 30-35 g świeżych drożdży
  • Dodatkowo:
    • 1/3 kostki roztopionego masła
    • jajko
    • sezam lub mak


WYKONANIE:

  1. Pokruszone drożdże i cukier wsypać do letniego mleka. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherze.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, roztrzepane jajko oraz drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto, a następnie dodać roztopione masło i ponownie krótko ugniatać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i podzielić na 10 części.
  4. Każdą kulkę osobno rozwałkować cienko, posmarować delikatnie rozpuszczonym masłem i rozwałkować na cienki rulonik. Następnie rulonik zwinąć na kształt ślimaczka, a końce dobrze docisnąć tak, żeby się nie rozklejały.
  5. Bułeczki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej w odstępach). Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Gotowe do pieczenia bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  7. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C. Wystudzić i zajadać :).

SMACZNEGO :)


pieczywo mąka mleko masło jajka cukier sól drożdże sezam

3 komentarze:

Sharing Buttons