Bardzo smaczne ciasto z morelami. Łatwe w wykonaniu i co najważniejsze - zawsze się udaje :).
SKŁADNIKI:
- 12-14 dużych moreli
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka oleju
- szklanka oranżady
- łyżka startej skórki z pomarańczy
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
- Morele dokładnie umyć, wypestkować i przekroić na połówki.
- Jajka ubić z cukrem kryształ oraz cukrem waniliowy na puszystą masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do puszystej masy wlać olej i po jednej łyżce dodawać mąkę.
- Następnie dodać skórkę z pomarańczy, wlać oranżadę i delikatnie wymieszać.
- Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i ułożyć połówki moreli w niewielkich odstępach.
- Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
- Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Bardzo apetyczne i letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) nam bardzo smakowało :)
Usuńjedno słowo mi się nasuwa: puchate :)
OdpowiedzUsuńI wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń