wtorek, 12 sierpnia 2014

Kruche Ciasteczka Migdałowe

Kruche Ciasteczka Migdałowe

Kruche Ciasteczka Migdałowe
Dzisiaj przygotowałam coś prostego i smacznego - Kruche Ciasteczka Migdałowe :). Przyrządza się je na prawdę prosto, a ich smak jest po wręcz nie do opisania! Polecam przyrządzić podwójną porcję, ponieważ znikają na prawdę szybko :). Ich dodatkową zaletą jest możliwość przechowywania ich w pojemniku nawet do tygodnia.


SKŁADNIKI:



    • 3/4 kostki masła
    • 200 g cukru brązowego
    • 2 jajka
    • łyżeczka olejku migdałowego
    • 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania
    • 70 g migdałów bez skórki
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 szczypty soli


WYKONANIE:

  1. Migdały zmielić w blenderze.
  2. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka i olejek migdałowy. Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Do masy dodać 1/2 porcji mąki i zmiksować. Wyłączyć mikser, dodać pozostałą część mąki i zagnieść ciasto ręką. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki.
  5. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na godzinę.
  6. Wyciągać po jednym kawałku i rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką na plaster o grubości 5 mm.
  7. Ciasteczka wykrawać foremkami w dowolne kształty. Układać na papierze do pieczenia. 
  8. Piec przez ok. 8-10 minut w temperaturze 180°C. Zarumienione na bokach ciasteczka są już gotowe.
  9. Wystudzić po upieczeniu.

SMACZNEGO :)

ciasteczka masło cukier brązowy jajka olejek migdałowy mąka migdały proszek do pieczenia sól
Z dziećmi i dla dzieci 2014

2 komentarze:

  1. Poprosze!
    Wszelakie ciasteczka, zwlaszcza maslane, zawsze mile widziane!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons