czwartek, 23 lutego 2017

Churros

Churros

Churros
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak podawany z gorącą czekoladą. Wypiek przyrządza się z ciasta parzonego, smażonego na głębokim oleju. Następnie posypuje się go cukrem pudrem, lub cukrem z cynamonem. Najlepiej smakują podawane tuż po przyrządzeniu.


SKŁADNIKI:



    • 250 ml wody
    • 50 g masła
    • czubata szklanka mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • szczypta soli
    • cukier puder z cynamonem do posypania
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. W średnim garnku zagotować wodę, masło, cukier oraz sól. Gdy masło się rozpuści wsypać mąkę pszenną, zdjąć z palnik i ucierać drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
  2. Do wystudzonej masy wbijać po jednym jajku miksując mikserem na gładkie i gęste ciasto.
  3. Do rękawa cukierniczego przełożyć ciasto. Nałożyć końcówkę w kształcie gwiazdki o szerokości 1 cm.
  4. W garnku rozgrzać olej do temperatury 180°C. Na olej wyciskać churros o długości 12 cm i smażyć 2 minuty z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
  5. Upieczone odcedzić z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Obsypać cukrem pudrem z cynamonem i podawać z sosem czekoladowym.

SMACZNEGO :)

ciasteczka woda masło mąka jajka cukier sól cukier puder cynamon olej

1 komentarz:

Sharing Buttons