wtorek, 21 lutego 2017

Białoruska Zupa Ziemniaczana

Białoruska Zupa Ziemniaczana

Białoruska Zupa Ziemniaczana
Sycąca zupa z warzywami, kluseczkami i pulpecikami mięsnymi.


SKŁADNIKI:



  • Zupa:
    • 6 ziemniaków
    • duża marchew
    • pietruszka korzeń
    • 2 cebule
    • łyżka masła
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • sól i pieprz
    • pęczek natki pietruszki
  • Kluseczki:
    • 3 czubate łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki oleju
    • jajko
    • 1/3 szklanki mleka lub wody
  • Pulpety:
    • 300 g mięsa mielonego
    • 1/2 cebuli
    • jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Wyrobić na gładką masę i mokrymi dłońmi formować małe kuleczki.
  2. W garnku zagotować 6 szklanek wody. Pulpety wrzucić na gotującą się wodę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Cedzakiem wyciągnąć mięso na talerz.
  3. Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do wody po pulpetach razem z liściem laurowym, zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Gotować przez 10 minut.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle na rumiany kolor. Dodać do zupy.
  5. Składniki na kluseczki włożyć do szklanki i łyżką połączyć na gęste ciasto. Za pomocą łyżki kłaść małe kluseczki. Na koniec dodać pulpety i gotować przez 2 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać wody i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Gotową zupę podawać posypaną natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

zupa ziemniaki marchewka pietruszka cebula masło liść laurowy ziele angielskie sól pieprz natka pietruszki mąka olej jajka mleko mięso bułka tarta

2 komentarze:

Sharing Buttons