środa, 14 września 2016

Ciasteczka Amaretti

Ciasteczka Amaretti

Ciasteczka Amaretti
Amaretti to włoskie ciasteczka na bazie białek, zmielonych migdałów i likieru Amaretto. Chrupiące, bardzo słodkie, świetnie nadają się jako dodatek do lodów lub innych deserów.


SKŁADNIKI (50 sztuk):



    • 2 białka z dużych jajek
    • 170 g zmielonych migdałów
    • 150 g cukru pudru
    • 15 ml likieru Amaretto
    • kropla aromatu migdałowego


WYKONANIE:

  1. Cukier puder przesiać przez sitko.
  2. Migdały wymieszać z cukrem pudrem.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać migdały z cukrem i delikatnie połączyć ze sobą. Na koniec dodać likier z aromatem migdałowym i ponownie wymieszać.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i w odstępach wyciskać ciasteczka.
  6. Piec 15-20 minut w temperaturze 160°C.

SMACZNEGO :)

ciasteczka jajka migdały cukier puder amaretto aromat migdałowy

3 komentarze:

  1. przepisnawlochy.blog.pl9/15/2016 06:27:00 AM

    Amaretti używamy jako składnika do...potrawy z mego następnego Wpisu na blogu.!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasteczka :) Muszą być bardzo smaczne, same migdały bez mąki i Amaretto.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne,idealne do herbaty

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons