czwartek, 2 czerwca 2016

Chrupiące Skrzydełka z Kurczaka w Sosie Pomarańczowym

Chrupiące Skrzydełka z Kurczaka w Sosie Pomarańczowym

Chrupiące Skrzydełka z Kurczaka w Sosie Pomarańczowym
Chrupiące skrzydełka po amerykańsku w aromatycznym sosie pomarańczowym.


SKŁADNIKI:



  • Kurczak:
    • 15 skrzydełek z kurczaka
    • łyżka oleju
    • łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • Sos Pomarańczowy:
    • 2 łyżki oleju z sezamu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka startego imbiru świeżego
    • łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki płatków papryki
    • 3/4 szklanki marmolady pomarańczowej
    • 1/4 szklanki sosu hoisin

WYKONANIE:

  1. Skrzydełka oczyścić, pokroić na 3 cześci, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Część niejadalną wyrzucić.
  2. Mięso przełożyć do dużej miski. Wlać olej, dodać sól oraz pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać skrzydełka w odstępach, żeby się ze sobą nie stykały.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 45-50 minut. W połowie pieczenia wyciągnąć z piekarnika i obrócić na drugą stronę.
  5. Czosnek pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać olej z sezamu i oliwę. Dodać czosnek oraz imbir i smażyć na małym ogniu przez 3 minuty.
  7. Następnie dodać słodką paprykę, płatki papryki, marmoladę oraz sos hoisin i gotować przez 5 minut.
  8. Na koniec dodać skrzydełka i wymieszać razem wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO :)

obiad skrzydełka olej sól pieprz olej sezamowy oliwa czosnek imbir papryka marmolada sos hoisin

3 komentarze:

Sharing Buttons