Chrupiące skrzydełka po amerykańsku w aromatycznym sosie pomarańczowym.
SKŁADNIKI:
- Kurczak:
- 15 skrzydełek z kurczaka
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- Sos Pomarańczowy:
- 2 łyżki oleju z sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru świeżego
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków papryki
- 3/4 szklanki marmolady pomarańczowej
- 1/4 szklanki sosu hoisin
WYKONANIE:
- Skrzydełka oczyścić, pokroić na 3 cześci, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Część niejadalną wyrzucić.
- Mięso przełożyć do dużej miski. Wlać olej, dodać sól oraz pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać skrzydełka w odstępach, żeby się ze sobą nie stykały.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 45-50 minut. W połowie pieczenia wyciągnąć z piekarnika i obrócić na drugą stronę.
- Czosnek pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej z sezamu i oliwę. Dodać czosnek oraz imbir i smażyć na małym ogniu przez 3 minuty.
- Następnie dodać słodką paprykę, płatki papryki, marmoladę oraz sos hoisin i gotować przez 5 minut.
- Na koniec dodać skrzydełka i wymieszać razem wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Bardzo apetycznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMniam , muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń