Idealna zupa na upalne dni - Chłodnik Ogórkowy. Bez gotowania; wystarczy kwadrans i mamy gotowe danie. Pysznie smakuje i orzeźwia.
SKŁADNIKI:
- 4 ogórki gruntowe
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 300 ml kefiru
- 200 ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Oczyszczone ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru..
- Koperek i szczypiorek posiekać.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Do ogórków dodać posiekane zioła oraz czosnek. Wlać kefir oraz jogurt grecki, wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem.
- Chłodzić w lodówce przez godzinę i podawać na zimno.
Na takie upalne dni jest idealny:)
OdpowiedzUsuń