poniedziałek, 27 czerwca 2016

Arachidowe Ciasteczka z Galaretką

Arachidowe Ciasteczka z Galaretką

Arachidowe Ciasteczka z Galaretką
Obłędnie orzechowe, chrupiące ciasteczka z galaretką o smaku malinowym.


SKŁADNIKI:



    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g masła arachidowego
    • 60 g masła miękkiego
    • 50 g cukru trzcinowego
    • 50 g cukru kryształ
    • łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • duże jajko
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • galaretka malinowa

WYKONANIE:

  1. Masło utrzeć mikserem na puch. Dodać cukier trzcinowy oraz cukier kryształ i zmiksować.
  2. Następnie dodawać po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy.
  3. Na koniec dodać masło orzechowe i krótko zmiksować.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy orzechowej i połączyć łyżką składniki.
  5. Odrywać od ciasta małe porcje wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i lekko spłaszczy. Przy użyciu końcówki drewnianej łyżki zrobić na środku wgłębienie.
  6. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
  7. Galaretkę malinową rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić.
  8. Tężejącą galaretkę nakładać do wgłębień w ciasteczkach. Wystudzić.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka masło masło arachidowe cukier cukier trzcinowy ekstrakt waniliowy jajka proszed do pieczenia galaretka

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariola !! Przysypiam nad biurkiem, podrzuć kilka do kawy :))

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons