Obłędnie orzechowe, chrupiące ciasteczka z galaretką o smaku malinowym.
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła arachidowego
- 60 g masła miękkiego
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g cukru kryształ
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- duże jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- galaretka malinowa
WYKONANIE:
- Masło utrzeć mikserem na puch. Dodać cukier trzcinowy oraz cukier kryształ i zmiksować.
- Następnie dodawać po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy.
- Na koniec dodać masło orzechowe i krótko zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy orzechowej i połączyć łyżką składniki.
- Odrywać od ciasta małe porcje wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i lekko spłaszczy. Przy użyciu końcówki drewnianej łyżki zrobić na środku wgłębienie.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
- Galaretkę malinową rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić.
- Tężejącą galaretkę nakładać do wgłębień w ciasteczkach. Wystudzić.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńMariola !! Przysypiam nad biurkiem, podrzuć kilka do kawy :))
OdpowiedzUsuń