Dzisiaj lody o smaku czekoladowym. Kremowe, gęste i obłędnie czekoladowe!
SKŁADNIKI:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- laska wanilii
- 300 ml śmietanki kremówki
- 300 ml mleka
- 3 łyżki jasnego miodu
- 4 żółtka
- 100 g cukru kryształ
WYKONANIE:
- Czekoladę drobno posiekać.
- Do garnka wlać śmietankę kremówkę, mleko, wyłuskane ziarna wanilii oraz miód. Zagotować i zdjąć z palnika.
- Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do masy mlecznej cały czas mieszając. Postawić ponownie na średnim ogniu i mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (3-5 minut).
- Zdjąć masę z ognia, wsypać czekoladę i mieszać trzepaczką do momentu, aż cała się rozpuści.
- Następnie garnek wstawić do zimnej wody i gwałtownie schłodzić.
- Kiedy masa będzie chłodna, przetrzeć ją przez sitko. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na 5-10 godzin.
- Na koniec ponownie zmiksować i wlać masę lodową do maszynki do lodów. Postępować zgodnie z instrukcją producenta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz