piątek, 17 czerwca 2016

Gofry Belgijskie

Gofry Belgijskie

Gofry Belgijskie
Przepis na pyszne i chrupiące gofry prosto z Belgii. Podane z bitą śmietaną, słodkimi truskawkami i bananami. Przepis ze strony "Moje Wypieki".


SKŁADNIKI:



  • Gofry:
    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g masła roztopionego
    • 180 ml wody gazowanej
    • 200 ml mleka letniego 3,2%
    • 3 g suchych drożdży
    • łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 duże jajka
    • łyżka cukru kryształ
    • szczypta soli
  • Dodatkowo:
    • ubita śmietanka kremówka
    • świeże truskawki
    • banany
    • masło orzechowe
    • syrop klonowy


WYKONANIE:

  1. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem.
  2. Mąkę przesiać przez sitko.
  3. W dużej misce wymieszać wodę gazowaną, żółtka, cukier kryształ, ekstrakt waniliowy, mąkę oraz mleko z drożdżami. Zmiksować i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  4. Białka zmiksować na sztywną pianę dodać do ciasta i połączyć. Ponownie przykryć miskę ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto nakładać do gofrownicy i piec na złoty kolor.
  6. Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO :)

śniadanie mąka masło woda gazowana mleko drożdże ekstrakt waniliowy jajka cukier sól
Truskawkowe szaleństwo 2016

2 komentarze:

  1. Gofry skąd by one nie były zawsze zjem, a te są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam gofry w Belgii i przyznaję, że polskie mi bardziej smakują, ale może takie robione w domu byłyby jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons