Przepis na pyszne i chrupiące gofry prosto z Belgii. Podane z bitą śmietaną, słodkimi truskawkami i bananami. Przepis ze strony "Moje Wypieki".
SKŁADNIKI:
- Gofry:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła roztopionego
- 180 ml wody gazowanej
- 200 ml mleka letniego 3,2%
- 3 g suchych drożdży
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 duże jajka
- łyżka cukru kryształ
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- ubita śmietanka kremówka
- świeże truskawki
- banany
- masło orzechowe
- syrop klonowy
WYKONANIE:
- Drożdże wymieszać z letnim mlekiem.
- Mąkę przesiać przez sitko.
- W dużej misce wymieszać wodę gazowaną, żółtka, cukier kryształ, ekstrakt waniliowy, mąkę oraz mleko z drożdżami. Zmiksować i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
- Białka zmiksować na sztywną pianę dodać do ciasta i połączyć. Ponownie przykryć miskę ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto nakładać do gofrownicy i piec na złoty kolor.
- Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami.
Gofry skąd by one nie były zawsze zjem, a te są cudowne :)
OdpowiedzUsuńJadłam gofry w Belgii i przyznaję, że polskie mi bardziej smakują, ale może takie robione w domu byłyby jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuń