środa, 3 lutego 2016

Ciasto Orzechowo-Budyniowe

Ciasto Orzechowo-Budyniowe

Ciasto Orzechowo-Budyniowe
Miodowo ciasto z warstwą chrupiących orzechów, przełożone delikatną masą budyniową.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto Miodowe:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 150 g masła
    • 2 jajka
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Orzechowa Warstwa:
    • 250 orzechów włoskich
    • 80 g masła
    • 5 łyżek cukru kryształ
    • 2 łyżki miodu
  • Masa Budyniowa:
    • 3 szklanki mleka
    • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    • 3/4 szklaki cukru kryształ
    • 250 g masła

WYKONANIE:

  1. Składniki na ciasto miodowe posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części i włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Orzechy włoskie posiekać. W garnku rozpuścić masło, cukier kryształ oraz miód. Dodać orzechy i gotować jeszcze razem przez.
  3. Formę (20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, włożyć do formy i piec przez 10-12 minut w temperaturze 180°C. Drugą część również rozwałkować i włożyć do formy, a na wierzchu położyć warstwę orzechów. Piec tak samo jak pierwszą część.
  4. Na mleku ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać budyń po jednej łyżce cały czas miksując.
  5. Ciasto przełożyć masą. Wstawić do lodówki na 12 h przed krojeniem, aby ciasto się scaliło.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka cukier masło jajka miód soda orzechy włoskie mleko budyń waniliowy

2 komentarze:

Sharing Buttons