Miodowo ciasto z warstwą chrupiących orzechów, przełożone delikatną masą budyniową.
SKŁADNIKI:
- Ciasto Miodowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Orzechowa Warstwa:
- 250 orzechów włoskich
- 80 g masła
- 5 łyżek cukru kryształ
- 2 łyżki miodu
- Masa Budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 3/4 szklaki cukru kryształ
- 250 g masła
WYKONANIE:
- Składniki na ciasto miodowe posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Orzechy włoskie posiekać. W garnku rozpuścić masło, cukier kryształ oraz miód. Dodać orzechy i gotować jeszcze razem przez.
- Formę (20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, włożyć do formy i piec przez 10-12 minut w temperaturze 180°C. Drugą część również rozwałkować i włożyć do formy, a na wierzchu położyć warstwę orzechów. Piec tak samo jak pierwszą część.
- Na mleku ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać budyń po jednej łyżce cały czas miksując.
- Ciasto przełożyć masą. Wstawić do lodówki na 12 h przed krojeniem, aby ciasto się scaliło.
Lubię ciasta orzechowe mają w sobie to coś, taki fajny posmak :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda !
OdpowiedzUsuń