Sezon śliwkowy w pełni :). Z tych jesiennych owoców można przyrządzić sobie nie tylko powidło śliwkowe, ale również przepyszne ciasta. Zapraszam na pyszną roladę wg. przepisu z gazetki "Pieczenie jest proste".
SKŁADNIKI:
- Cynamonowy Biszkopt:
- 6 żółtek
- 4 białka
- 6 łyżek ciepłej wody
- 80 g cukru kryształ
- 70 g mąki tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cynamonu
- Masa:
- 400 g śliwek
- 150 g cukru
- 2 łyżki likieru śliwkowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek żelatyny
- 400 ml śmietanki kremówki 30 %
- Dodatkowo:
- cukier puder
WYKONANIE:
- Żółtka utrzeć na puszystą masę z ciepłą wodą, cynamonem i 20 g cukru kryształ.
- Białka ubić na sztywną pianę z pozostałą porcją cukru kryształ.
- Połączyć żółtka z pianą. Dodać mąkę tortową i ziemniaczaną przesianą przez sitko. Delikatnie połączyć z jajkami.
- Ciasto wlać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C.
- Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zwinąć razem ze ściereczką w rulon i pozostawić do wystudzenia.
- Śliwki umyć, wydrylować i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do rondla, zasypać 100 g cukru i polać likierem śliwkowym. Gotować przez 10 minut na średnim ogniu.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody, zalać śliwki i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Połączyć ze śliwkami i odstawić.
- Śmietankę kremówkę ubić z 50 g cukru kryształ, połączyć z tężejącą masą śliwkową.
- Masę śliwkową rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Zwinąć ponownie i wstawić do lodówki na 2 h. Podawać posypaną cukrem pudrem.
Bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w śliwkowej akcji :)
Pozdrawiam