Kurczak w sosie pomarańczowym to kolejna propozycja z kuchni chińskiej. Posiadam dwa przepisy na to aromatyczne danie - dzisiaj pierwszy. Spróbujcie, a może Wam też zasmakuje?!
SKŁADNIKI:
- Kurczak:
- duża podwójna pierś z kurczaka
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 1/2 łyżeczki hot sauce
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szklanka mąki
- Sos:
- 3-4 łyżki majonezu
- 4 łyżki sweet chili sauce
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- skórka starta z połowy pomarańczy
- szczypiorek do posypania
WYKONANIE:
- Pierś z kurczaka pokroić w plasterki.
- Jajka roztrzepać, doprawić solą czosnkową oraz hot sauce. Kurczaka dodać do jajek i odstawić na 20 minut.
- Mąkę wymieszać z pieprzem. Kawałki kurczaka obtoczyć w mące i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C. Obrócić kurczaka na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut.
- Wszystkie składniki na sos wlać do garnka i wymieszać dokładnie trzepaczką. Sos gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
- Upieczonego kurczaka przełożyć na patelnię, zalać sosem i podgrzać razem, aż sos otuli każdy kawałek mięsa.
- Podawać z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
z chęcią wypróbuje
OdpowiedzUsuńLubię mięso z owocowym posmakiem, więc taki obiad byłby akurat dla mnie.
OdpowiedzUsuń