czwartek, 1 października 2015

Orange Chicken

Orange Chicken

Orange Chicken
Kurczak w sosie pomarańczowym to kolejna propozycja z kuchni chińskiej. Posiadam dwa przepisy na to aromatyczne danie - dzisiaj pierwszy. Spróbujcie, a może Wam też zasmakuje?!


SKŁADNIKI:



  • Kurczak:
    • duża podwójna pierś z kurczaka
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki soli czosnkowej
    • 1/2 łyżeczki hot sauce
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • szklanka mąki
  • Sos:
    • 3-4 łyżki majonezu
    • 4 łyżki sweet chili sauce
    • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
    • skórka starta z połowy pomarańczy
    • szczypiorek do posypania



WYKONANIE:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w plasterki.
  2. Jajka roztrzepać, doprawić solą czosnkową oraz hot sauce. Kurczaka dodać do jajek i odstawić na 20 minut.
  3. Mąkę wymieszać z pieprzem. Kawałki kurczaka obtoczyć w mące i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C. Obrócić kurczaka na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut.
  5. Wszystkie składniki na sos wlać do garnka i wymieszać dokładnie trzepaczką. Sos gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
  6. Upieczonego kurczaka przełożyć na patelnię, zalać sosem i podgrzać razem, aż sos otuli każdy kawałek mięsa.
  7. Podawać z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka jajka sól czosnkowa hot sauce pieprz mąka majonez chili sauce sok z pomarańczy skórka z pomarańczy szczypiorek

2 komentarze:

  1. Lubię mięso z owocowym posmakiem, więc taki obiad byłby akurat dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons