Kolejna pyszna i rozgrzewająca zupa z dyni. Tym razem użyłam dyni Ambar - zielonej.
SKŁADNIKI:
- 600 g dyni obranej
- szklanka soczewicy czerwonej
- 1 l bulionu
- marchewka
- cebula
- szklanka przecieru pomidorowego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka curry
- łyżeczka przyprawy garam masala
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- groszek ptysiowy do podania
WYKONANIE:
- Dynię pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle klarowanym do miękkości. Przyprawić curry oraz garam masala.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do bulionu razem z zielem angielskim i liściem laurowym.
- Soczewicę namoczyć i odcedzić. Dodać do bulionu i gotować przez 10 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i dodać do bulionu.
- Przecier, miękką dynię i pozostałe przyprawy dodać do bulionu. Gotować razem kolejne 10 minut.
- Z zupy wyciągnąć ziele angielskie i liście laurowe. Zmiksować na gładki krem w blenderze. Podawać na ciepło z groszkiem ptysiowym i posypaną świeżą kolendrą.
Dyniowe szaleństwo trwa :)
OdpowiedzUsuńPyszna :) muszę taką zrobić córce :)
OdpowiedzUsuń