Kolejna szybka i prosta sałatka z tuńczykiem. Najlepsza jest kiedy chwilę postoi w lodówce i "przegryzie się", a warstwy pięknie się uleżą. Składniki można nakładać dowolnie i dodawać lub ujmować według własnego gustu.
SKŁADNIKI:
- 100 g ryżu ugotowanego na sypko
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 3 jajka ugotowane na twardo
- małą puszka kukurydzy
- 2 ogórki konserwowe
- 2 marchewki ugotowane
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- szczypior do posypania
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Na dużej desce ułożyć 3 metalowe obręcze.
- Na samym dnie ułożyć cienką warstwę ryżu.
- Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić pieprzem.
- Na ryż nałożyć cienką warstwę majonezu, a następnie marchewkę pokrojoną w kostkę.
- Nałożyć kolejna warstwę majonezu, tuńczyka, majonezu i kukurydzy z ogórkiem pokrojonym w kostkę.
- Na koniec nałożyć ostatnią warstwę majonezu i jajka starte na tarce.
- Udekorować pokrojonym szczypiorem.
Przepiękne warstwy :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, bardzo mi się podoba i w ogóle zestaw smaków, jestem na TAK :)
OdpowiedzUsuń