Kruche ciasteczka cynamonowe w sam raz pasują na jesienne wieczory. Po upieczeniu są lekko twarde, tak jak pierniczki, a na następny dzień miękną. Można je podsumować jednym zdaniem: takie proste, a takie dobre!
SKŁADNIKI (ok. 25 sztuk):
- 70 g masła
- 100 ml golden syrup lub miód
- 2 łyżki cukru kryształ
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
- W garnku rozpuścić masło, golden syrup oraz cukier kryształ. Wystudzić.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Wlać do mąki słodką masę cały czas miksując.
- Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i formować kulki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć widelcem tworząc na ciasteczkach wzorek.
- Piec przez 10-12 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić i ew. posypać cukrem pudrem.
Pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńNa jesień, na rozgrzewkę akurat :)
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam cynamonowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń