poniedziałek, 21 września 2015

Ciasteczka Cynamonowe

Ciasteczka Cynamonowe

Ciasteczka Cynamonowe
Kruche ciasteczka cynamonowe w sam raz pasują na jesienne wieczory. Po upieczeniu są lekko twarde, tak jak pierniczki, a na następny dzień miękną. Można je podsumować jednym zdaniem: takie proste, a takie dobre!


SKŁADNIKI (ok. 25 sztuk):



    • 70 g masła
    • 100 ml golden syrup lub miód
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3 łyżeczki cynamonu


WYKONANIE:

  1. W garnku rozpuścić masło, golden syrup oraz cukier kryształ. Wystudzić.
  2. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Wlać do mąki słodką masę cały czas miksując.
  3. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i formować kulki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć widelcem tworząc na ciasteczkach wzorek.
  4. Piec przez 10-12 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić i ew. posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasteczka miód cukier mąka proszek do pieczenia soda cynamon

3 komentarze:

Sharing Buttons