Tym razem obiad w troszeczkę w innym wydaniu niż tradycyjne, a mianowicie tarta z wytrawnym nadzieniem.
SKŁADNIKI(4 porcje):
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g masła
- łyżka śmietany kwaśnej 18%
- żółtko duże
- 1/2 łyżeczki cukru kryształ
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody
- Nadzienie:
- 200 g dyni hokkaido
- 250 g mięsa mielonego (u mnie wołowina)
- 80 g boczku wędzonego
- duża cebula
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- Sos:
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Mąkę połączyć z solą oraz cukrem. Dodać zimne masło i całość posiekać nożem. Następnie dodać zimną wodę, śmietanę oraz żółtko i zagnieść ciast w zwartą kulę. Włożyć do lodówki na 30 minut.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Dynię oraz paprykę oczyścić i pokroić w małą kostkę.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Na patelnię wlać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać mięso mielone, a gdy tylko się zetnie dodać boczek, dynię, paprykę, tymianek sól oraz pieprz. Smażyć razem przez ok. 5 minut.
- Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg o średnicy 15 cm. Foremki o średnicy 12 cm wysmarować masłem, włożyć ciasto i delikatnie nakłuć widelcem. Piec przez 15 minut w temperaturze 150°C.
- W misce rozbić jajka ze śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem.
- Podpieczone na biało tarty wyciągnąć z piekarnika. Na ciasto wyłożyć równomiernie farsz i zalać sosem jajecznym. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło.
Mariola ewidentnie widać że to jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń