sobota, 5 września 2015

Minitarty z Dynią i Mięsem

Minitarty z Dynią i Mięsem

Minitarty z Dynią i Mięsem
Tym razem obiad w troszeczkę w innym wydaniu niż tradycyjne, a mianowicie tarta z wytrawnym nadzieniem.


SKŁADNIKI(4 porcje):



  • Ciasto:
    • 200 g mąki pszennej
    • 50 g masła
    • łyżka śmietany kwaśnej 18%
    • żółtko duże
    • 1/2 łyżeczki cukru kryształ
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie:
    • 200 g dyni hokkaido
    • 250 g mięsa mielonego (u mnie wołowina)
    • 80 g boczku wędzonego
    • duża cebula
    • 1/3 papryki czerwonej
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz
  • Sos:
    • 3 jajka
    • 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    • sól i pieprz


WYKONANIE:

  1. Mąkę połączyć z solą oraz cukrem. Dodać zimne masło i całość posiekać nożem. Następnie dodać zimną wodę, śmietanę oraz żółtko i zagnieść ciast w zwartą kulę. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. Dynię oraz paprykę oczyścić i pokroić w małą kostkę.
  4. Boczek pokroić w kostkę.
  5. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać mięso mielone, a gdy tylko się zetnie dodać boczek, dynię, paprykę, tymianek sól oraz pieprz. Smażyć razem przez ok. 5 minut.
  6. Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg o średnicy 15 cm. Foremki o średnicy 12 cm wysmarować masłem, włożyć ciasto i delikatnie nakłuć widelcem. Piec przez 15 minut w temperaturze 150°C.
  7. W misce rozbić jajka ze śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem.
  8. Podpieczone na biało tarty wyciągnąć z piekarnika. Na ciasto wyłożyć równomiernie farsz i zalać sosem jajecznym. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)

obiad mąka masło śmietana jajka cukier sól woda dynia mięso mielone boczek cebula papryka tymianek oliwa pieprz

1 komentarz:

Sharing Buttons