czwartek, 24 września 2015

Tadżin z Jagnięciny

Tadżin z Jagnięciny

Tadżin z Jagnięciny
Tadżin to arabskie naczynie do pieczenia mięs na rozżarzonym węglem palenisku, rozpowszechnione głównie w Maroku. Ma budowę stożkowatą i wykonuje się je z gliny. Dzisiaj przygotowałam tradycyjne jednogarnkowe danie pochodzące z kuchni marokańskiej. Pyszne duszone mięso w aromatycznym sosie z warzywami i przyprawami. Taka potrawa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na jesienny lub zimowy obiad. Jeśli nie macie w domu naczynia tadżin, śmiało możecie wykorzystać naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek.


SKŁADNIKI(4 osób):



    • 700 g jagnięciny bez kości
    • 300 g dyni
    • 200 g suszonych moreli
    • puszka pomidorów bez skórki
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • otarta skórka z cytryny
    • 1/2 pęczka świeżej kolendry
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawy: łyżeczka kolendry mielonej, szczypta kardamonu mielonego, 2 szczypty goździków mielonych, 2 szczypty cynamonu, 2 szczypty chili, 2 szczypty kminku mielonego, 2 szczypty gałki muszkatołowej, 3 szczypty kurkumy, 1/3 łyżeczki pieprzu, sól


WYKONANIE:

  1. Jagnięcinę pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Dynię oczyścić i pokroić w dużą kostkę.
  4. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć razem chwilę.
  6. Dodać pokrojoną jagnięcinę, wymieszane razem przyprawy i smażyć kilka minut.
  7. Do naczynia tadżin wkłożyć mięso, suszone morele, dynię, pomidory z puszki i całość zalać bulionem. Delikatnie wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 1.5 h. Po wyciągnięciu potrząsnąć. Podawać z kaszą kus kus posypane skórką z cytryny i pokrojoną kolendrą.

SMACZNEGO :)

jagnięcina dynia morele pomidory cebula czosnek cytryna kolendra bulion oliwa kardamon goździki cynamon chili kminek gałka muszkatałowa kurkuma pieprz sól

1 komentarz:

  1. Wieki całe nie jedliśmy jagnięciny a smakuje wybornie:) delikatne miesko w towarzystwie warzyw- nieziemskie wrażenia smakowe:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons