Tadżin to arabskie naczynie do pieczenia mięs na rozżarzonym węglem palenisku, rozpowszechnione głównie w Maroku. Ma budowę stożkowatą i wykonuje się je z gliny. Dzisiaj przygotowałam tradycyjne jednogarnkowe danie pochodzące z kuchni marokańskiej. Pyszne duszone mięso w aromatycznym sosie z warzywami i przyprawami. Taka potrawa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na jesienny lub zimowy obiad. Jeśli nie macie w domu naczynia tadżin, śmiało możecie wykorzystać naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek.
SKŁADNIKI(4 osób):
- 700 g jagnięciny bez kości
- 300 g dyni
- 200 g suszonych moreli
- puszka pomidorów bez skórki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- otarta skórka z cytryny
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: łyżeczka kolendry mielonej, szczypta kardamonu mielonego, 2 szczypty goździków mielonych, 2 szczypty cynamonu, 2 szczypty chili, 2 szczypty kminku mielonego, 2 szczypty gałki muszkatołowej, 3 szczypty kurkumy, 1/3 łyżeczki pieprzu, sól
WYKONANIE:
- Jagnięcinę pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Dynię oczyścić i pokroić w dużą kostkę.
- Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć razem chwilę.
- Dodać pokrojoną jagnięcinę, wymieszane razem przyprawy i smażyć kilka minut.
- Do naczynia tadżin wkłożyć mięso, suszone morele, dynię, pomidory z puszki i całość zalać bulionem. Delikatnie wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 1.5 h. Po wyciągnięciu potrząsnąć. Podawać z kaszą kus kus posypane skórką z cytryny i pokrojoną kolendrą.
Wieki całe nie jedliśmy jagnięciny a smakuje wybornie:) delikatne miesko w towarzystwie warzyw- nieziemskie wrażenia smakowe:)
OdpowiedzUsuń