Tak jak obiecałam jakiś czas temu, podaję przepis na ostatni składnik tradycyjnego obiadu śląskiego - Rolady Wołowe. Na blogu znajdziecie również przepisy na kluski śląskie i kapustę śląską. Smacznego :).
SKŁADNIKI(dla 4 osób):
- 4 podłużne płaty mięsa wołowego
- 2 ogórki kiszone
- średnia cebula
- 2 łyżki musztardy
- laska kiełbasy jałowcowej
- 100 g boczku wędzonego
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól i pieprz
- łyżka smalcu lub olej do smażenia
WYKONANIE:
- Mięso wołowe rozbić na cienkie plastry i doprawić solą oraz pieprzem.
- Ogórek pokroić w podłużne plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Boczek i kiełbasę pokroić w słupki o długości 2 cm.
- Plastry wołowe posmarować z jednej strony musztardą. Nałożyć ogórki, boczek, kiełbasę oraz cebulę i zwinąć tak, aby farsz nie wypływał z roladek. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią.
- Gotowe roladki doprawić solą oraz pieprzem. Obsmażyć na tłuszczu z każdej strony. Zalać 1/2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez 1.5-2 godziny w zależności od grubości płatów mięsa.
- Miękkie rolady wyciągnąć i zdjąć nici / wykałaczki.
- Mąkę i śmietanę rozrobić w 1/2 szklance wody. Wlać do wywaru spod mięsa i zagęścić sos. Dodać rolady i podgrzać razem.
- Podawać na gorąco z kluskami śląskimi i kapustą śląską.
Cudowne, aż zgłodniałam. A się napracowałaś :)
OdpowiedzUsuńpyszne danie! chętnie skorzystam z przepisu;) zapraszam na kilka moich propozycji na ''roladki mięsne'' pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Roladki%20mi%C4%99sne
Przez długi czas nie doceniałam tradycyjnego śląskiego obiadu, teraz zaczynam się co do niego przekonywać :)
OdpowiedzUsuń