środa, 9 września 2015

Rolady Śląskie (Wołowe)

Rolady Śląskie (Wołowe)

Rolady Śląskie (Wołowe)
Tak jak obiecałam jakiś czas temu, podaję przepis na ostatni składnik tradycyjnego obiadu śląskiego - Rolady Wołowe. Na blogu znajdziecie również przepisy na kluski śląskie i kapustę śląską. Smacznego :).

rolady wołowe

SKŁADNIKI(dla 4 osób):



    • 4 podłużne płaty mięsa wołowego
    • 2 ogórki kiszone
    • średnia cebula
    • 2 łyżki musztardy
    • laska kiełbasy jałowcowej
    • 100 g boczku wędzonego
    • łyżka mąki pszennej
    • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • liść laurowy
    • sól i pieprz
    • łyżka smalcu lub olej do smażenia


rolady wołowe

WYKONANIE:

  1. Mięso wołowe rozbić na cienkie plastry i doprawić solą oraz pieprzem.
  2. Ogórek pokroić w podłużne plastry.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Boczek i kiełbasę pokroić w słupki o długości 2 cm.
  5. Plastry wołowe posmarować z jednej strony musztardą. Nałożyć ogórki, boczek, kiełbasę oraz cebulę i zwinąć tak, aby farsz nie wypływał z roladek. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią.
  6. Gotowe roladki doprawić solą oraz pieprzem. Obsmażyć na tłuszczu z każdej strony. Zalać 1/2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez 1.5-2 godziny w zależności od grubości płatów mięsa.
  7. Miękkie rolady wyciągnąć i zdjąć nici / wykałaczki.
  8. Mąkę i śmietanę rozrobić w 1/2 szklance wody. Wlać do wywaru spod mięsa i zagęścić sos. Dodać rolady i podgrzać razem.
  9. Podawać na gorąco z kluskami śląskimi i kapustą śląską.

SMACZNEGO :)

obiad wołowina ogórki kiszone cebula musztarda kiełbasa jałowcowa boczek mąka śmietana ziele angielskie liść laurowy sól pieprz smalec

3 komentarze:

  1. Cudowne, aż zgłodniałam. A się napracowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne danie! chętnie skorzystam z przepisu;) zapraszam na kilka moich propozycji na ''roladki mięsne'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Roladki%20mi%C4%99sne

    OdpowiedzUsuń
  3. Przez długi czas nie doceniałam tradycyjnego śląskiego obiadu, teraz zaczynam się co do niego przekonywać :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons