czwartek, 26 lutego 2015

Schab po Kowalsku

Schab po Kowalsku

Schab po Kowalsku
Skusicie się na taki schab? Przyznam, że jest to bardzo kaloryczny kawałek mięsa, dlatego po takim schabiku polecam długi spacer :).



SKŁADNIKI:



    • 4 porcje schabu
    • jajko
    • bułka tarta
    • sól i pieprz
    • 2 cebule
    • 100 g tartego sera żółtego
    • 1-2 łyżki majonezu
    • 1-2 łyżki ketchupu łagodnego
    • 10 pieczarek
    • mała łyżeczka masła
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Schab rozbić na duże kotlety. Doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na oleju.
  2. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plastry.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. 
  4. Rozpuścić na patelni masło i usmażyć na nim pieczarki oraz cebulę. Doprawić pieprzem i solą. 
  5. Wystudzony farsz wymieszać z tartym serem żółtym.
  6. Na każdy ciepły kotlet nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, a następnie posmarować z wierzchu ketchupem oraz majonezem.
  7. Kotlety ułożyć na foli aluminiowej w brytfance i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C do momentu, aż ser się rozpuści.

SMACZNEGO :)

r schab jajka bułka tarta sól pieprz cebula ser żółty majonez ketchup pieczarki masło olej
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

1 komentarz:

  1. czasem robię coś podobnego,tylko już bez pieczenia

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons