Skusicie się na taki schab? Przyznam, że jest to bardzo kaloryczny kawałek mięsa, dlatego po takim schabiku polecam długi spacer :).
SKŁADNIKI:
- 4 porcje schabu
- jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz
- 2 cebule
- 100 g tartego sera żółtego
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki ketchupu łagodnego
- 10 pieczarek
- mała łyżeczka masła
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Schab rozbić na duże kotlety. Doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na oleju.
- Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Rozpuścić na patelni masło i usmażyć na nim pieczarki oraz cebulę. Doprawić pieprzem i solą.
- Wystudzony farsz wymieszać z tartym serem żółtym.
- Na każdy ciepły kotlet nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, a następnie posmarować z wierzchu ketchupem oraz majonezem.
- Kotlety ułożyć na foli aluminiowej w brytfance i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C do momentu, aż ser się rozpuści.
czasem robię coś podobnego,tylko już bez pieczenia
OdpowiedzUsuń