Polecam bardzo ciekawy i łatwy sposób przyrządzenia kurczaka. Mięso wychodzi delikatne i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Można dodatkowo poeksperymentować dodając różnego rodzaju przyprawy do jogurtu. Panierkę z kolei możemy przyrządzić nie tylko z krakersów, ale również dodając odrobinę pokruszonych płatków kukurydzianych. Ładny, pomarańczowy kolor uzyskujemy dodając do panierki słodkiej papryki w proszku. Puście wodze fantazji i przygotujcie kurczaka po swojemu. Ja pozostawię Wam tylko podstawowy przepis :).
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- opakowanie krakersów
- 400 ml jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski.
- Jogurt doprawić solą oraz pieprzem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać paski z kurczaka i dokładnie wymieszać. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
- Krakersy pokruszyć w dłoniach i każdy pasek osobno obtoczyć.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180°C. Inny sposób to pieczenie na patelni z obu stron z dodatkiem oleju.
Bardzo często go robię. Szybki i smaczny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń