poniedziałek, 16 lutego 2015

Szaszłyki Kurczak z Brzoskwiniami

Szaszłyki Kurczak z Brzoskwiniami

Szaszłyki Kurczak z Brzoskwiniami
Dziś polecam szaszłyki z kurczaka. Bardzo lekkie i delikatne mięsko w pysznej marynacie jogurtowej z dodatkiem soczystych i słodkich brzoskwiń.


kurczak w jogurcie

SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 500 g piersi z kurczaka
    • 200 ml jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    • 2 łyżki przyprawy do złocistego kurczaka
    • sok wyciśnięty z jednej cytryny
    • puszka brzoskwiń


kurczak w jogurcie

WYKONANIE:

  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na drobne kawałki, najlepiej w kostkę.
  2. Jogurt naturalny wlać do miski, dodać sok z cytryny i przyprawę do kurczaka. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć kurczaka. Ponownie wymieszać, przykryć folią aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.
  3. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Każdą połówkę podzielić na 3 części.
  4. Gotowe mięso nadziewać na szaszłyki na przemian z owocami.
  5. Piec na grillu lub w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20-30 minut w zależności od grubości mięsa obracając, aż mięso się zarumieni.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka jogurt naturalny typu greckiego przyprawa do kurczaka sok z cytryny brzoskwinie
Zimowy Obiad

1 komentarz:

  1. Robiłam szaszłyki z kurczaka z ananasem, z brzoskwinią też mogą być dobre, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons