Dziś polecam szaszłyki z kurczaka. Bardzo lekkie i delikatne mięsko w pysznej marynacie jogurtowej z dodatkiem soczystych i słodkich brzoskwiń.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 ml jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
- 2 łyżki przyprawy do złocistego kurczaka
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
- Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na drobne kawałki, najlepiej w kostkę.
- Jogurt naturalny wlać do miski, dodać sok z cytryny i przyprawę do kurczaka. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć kurczaka. Ponownie wymieszać, przykryć folią aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.
- Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Każdą połówkę podzielić na 3 części.
- Gotowe mięso nadziewać na szaszłyki na przemian z owocami.
- Piec na grillu lub w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20-30 minut w zależności od grubości mięsa obracając, aż mięso się zarumieni.
Robiłam szaszłyki z kurczaka z ananasem, z brzoskwinią też mogą być dobre, wypróbuję.
OdpowiedzUsuń