czwartek, 5 lutego 2015

Pieczeń z Indyka z Musztardą

Pieczeń z Indyka z Musztardą

Pieczeń z Indyka z Musztardą
Co powiecie na delikatnego i soczystego indyka podanego w pikantnym i aromatycznym sosie? Idealny na rodzinny obiad lub na zimno do kanapek.


SKŁADNIKI:



    • 1 kg piersi z indyka lub udźca
    • 3 łyżki musztardy dijon
    • 1/2 strąka papryczki chili
    • łyżka octu balsamicznego
    • łyżka miodu
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • łyżeczka słodkiej papryki
    • sól i pieprz
    • oliwa z oliwek


WYKONANIE:

  1. Chili pokroić w drobną kostkę.
  2. Tymianek umyć i posiekać.
  3. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, chili i 1/2 posiekanego tymianku.
  4. Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Włożyć do marynaty, obtoczyć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  5. Indyka odsączyć z marynaty i natrzeć pozostałą połową tymianku oraz musztardą.
  6. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i obsmażyć indyka z każdej strony.
  7. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 3/4 szklanki wody i przykryć.
  8. Piec przez 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180°C. Zdjąć pokrywę i piec przez kolejne 40 minut, polewając sosem spod mięsa.
  9. Gotową pieczeń przykryć na 10 minut folią aluminiową, a następie pokroić w plastry i podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)

obiad indyk musztarda chili ocet miód tymianek papryka pieprz oliwa
Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons