Co powiecie na delikatnego i soczystego indyka podanego w pikantnym i aromatycznym sosie? Idealny na rodzinny obiad lub na zimno do kanapek.
SKŁADNIKI:
- 1 kg piersi z indyka lub udźca
- 3 łyżki musztardy dijon
- 1/2 strąka papryczki chili
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
WYKONANIE:
- Chili pokroić w drobną kostkę.
- Tymianek umyć i posiekać.
- W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, chili i 1/2 posiekanego tymianku.
- Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Włożyć do marynaty, obtoczyć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Indyka odsączyć z marynaty i natrzeć pozostałą połową tymianku oraz musztardą.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i obsmażyć indyka z każdej strony.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 3/4 szklanki wody i przykryć.
- Piec przez 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180°C. Zdjąć pokrywę i piec przez kolejne 40 minut, polewając sosem spod mięsa.
- Gotową pieczeń przykryć na 10 minut folią aluminiową, a następie pokroić w plastry i podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz