środa, 18 lutego 2015

Banany po Tajsku

Banany po Tajsku

Banany po Tajsku
Dzisiaj postanowiłam przygotować słodki deser - Banany po Tajsku. Do tego celu zakupiłam banany czerwone, które są miękkie, kremowe i mniej słodsze od żółtych. W środku są lekko pomarańczowe, a skórkę w zależności od stopnia dojrzałości mają twardą lub miękką. Do gotowania używamy tych o miękkiej skórce. Możemy przygotować je zarówno smażone na patelni jak i zapiekane. Pamiętajmy, że banany zawierają serotoninę - hormon szczęścia - która na pewno przyda nam się w te zimowe wieczory :).

banany czerwone

SKŁADNIKI:



    • 4 czerwone banany lub żółte
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ryżowej
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
    • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
    • szczypta soli
    • szklanka oleju do smażenia


banany czerwone

WYKONANIE:

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Mąkę pszenną, ryżową oraz sól wymieszać razem. Cienkim strumieniem wlać mleczko kokosowe, dodać żółtka i wszystko razem mieszać trzepaczką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Na koniec dodać wiórka kokosowe i pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Banany obrać i pokroić ukośnie w plastry o grubości 1 cm.
  5. Każdy z osobno zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawać na ciepło oprószone delikatnie cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

deser banany mąka mąka ryżowa jajka mleko kokosowe wiórki kokosowe sól olej
Zdrowa przekąska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons