Kolejna świetna propozycja na małe paczki. Tym razem na bazie twarogu, z aromatyczną skórką pomarańczową. MNIAM! :).
SKŁADNIKI(ok. 35 sztuk):
- 250 g mąki pszennej
- 150 g twarogu
- duże jajko
- 1-2 łyżki cukru kryształ
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
- Twaróg zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce. Dodać cukier kryształ, jajko i ponownie wymieszać.
- Skórkę z pomarańczy bardzo drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę do czosnku. Dodać do sera.
- Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodawać porcjami do sera i zagniatać gęste ciasto.
- Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze.
- Do garnka wlać do połowy olej i podgrzać. Na gorący wrzucać pączki i smażyć z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Paczki choć kaloryczne to bardzo pyszne. Super musi być ta nuta pomarańczy.
OdpowiedzUsuńPolecam koniecznie spróbować ze skórką pomarańczy :) dla mnie są rewelacyjne w smaku dzięki temu dodatkowi:)
Usuńpozdrawiam :)
Fantastyczne takie mini! Wyglądają wspaniale!:)
OdpowiedzUsuńwpraszam się na kilka tych maleństw
OdpowiedzUsuńlutka40 zapraszam :) zrobię nową porcję :)
Usuń