Bardzo lekka i dietetyczna sałatka, która zadowoli każde podniebienie.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
- 400 g piersi z kurczaka
- opakowanie rukoli
- 2 gruszki dojrzałe
- 4-5 łyżek orzechy nerkowca
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki jagód goji
- przyprawa gyros lub inną
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
- Pierś z kurczaka obtoczyć w ulubionej przyprawie. Podsmażyć na patelni do grilla z obu stron. Wystudzić i pokroić w plasterki.
- Rukolę dobrze umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach.
- Gruszki umyć, obrać i pokroić w duże plastry. Rozłożyć na rukoli razem z kurczakiem.
- Posypać z wierzchu jagodami goji, pestkami dyni i orzechami nerkowca.
- Do szklanki wlać oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny. Wymieszać dokładnie i polać delikatnie po sałatce. Można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz