sobota, 21 lutego 2015

Kurczak w Panierce z Krakersów

Kurczak w Panierce z Krakersów

Kurczak w Panierce z Krakersów
Polecam bardzo ciekawy i łatwy sposób przyrządzenia kurczaka. Mięso wychodzi delikatne i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Można dodatkowo poeksperymentować dodając różnego rodzaju przyprawy do jogurtu. Panierkę z kolei możemy przyrządzić nie tylko z krakersów, ale również dodając odrobinę pokruszonych płatków kukurydzianych. Ładny, pomarańczowy kolor uzyskujemy dodając do panierki słodkiej papryki w proszku. Puście wodze fantazji i przygotujcie kurczaka po swojemu. Ja pozostawię Wam tylko podstawowy przepis :).


SKŁADNIKI:



    • 2 piersi z kurczaka
    • opakowanie krakersów
    • 400 ml jogurtu naturalnego
    • ząbek czosnku
    • sól i pieprz


WYKONANIE:

  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski.
  2. Jogurt doprawić solą oraz pieprzem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać paski z kurczaka i dokładnie wymieszać. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
  3. Krakersy pokruszyć w dłoniach i każdy pasek osobno obtoczyć.
  4. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180°C. Inny sposób to pieczenie na patelni z obu stron z dodatkiem oleju.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka krakersy jogurt naturalny czosnek sól pieprz

1 komentarz:

Sharing Buttons