czwartek, 7 sierpnia 2014

Chicken with Broccoli

Chicken with Broccoli

Chicken with Broccoli
Tak przyrządzonego kurczaka jadłam kilka lat temu w New York City u  tzw. "Chińczyka" - moje ulubione danie z jego menu. Pyszne mięsko w aromatycznym sosie sojowym z chrupiącymi brokułami. Szkoda, że ów "Chińczyk" jest tak dalego, ale ... udało mi się wreszcie odtworzyć tę potrawę!

SKŁADNIKI:



    • 500 g piersi z kurczaka
    • duży brokuł
    • 6-8 łyżek sosu sojowego
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • łyżka miodu
    • 2 woreczki ryżu basmati
    • szczypiorek lub dymka
    • 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek

WYKONANIE:

  1. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski. Oprószyć mąką ziemniaczaną. 
  2. Do woka wlać olej i podsmażyć na nim mięso. Wlać sos sojowy oraz miód, wymieszać i podsmażyć razem. Gdy sos zacznie gęstnieć wlać szklankę wody i dusić razem.
  3. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  4. Brokuł umyć i pokroić na drobne kawałki. Zagotować wrzątek i zalać nim brokuł. Odstawić na 3 minuty. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  5. Brokuł dodać do mięsa i dusić razem przez ok. 3-5 minut (mój ulubiony brokuł to taki, który jest lekko chrupiący).
  6. Gotowe danie podawać z ryżem posypane szczypiorkiem lub dymką.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka brokuł sos sojowy mąka ziemniaczana miód ryż basmanti szczypiorek olej

2 komentarze:

  1. Robię podobnie-uwielbiam to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miodzio. To jest to... Wspomnienia bardzo podobne :)
    Polecam

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons