Moja mama zawsze mi powtarzała, że najlepsze ogórki są w lipcu. Zgodnie z jej radą postanowiłam więc zrobić ogórki kwaszone, według jej tradycyjnej receptury. Ogórki smakują wyśmienicie, zwłaszcza zimową porą. Nadają się do różnych dań, jak np. sałatka jarzynowa, czy zupa ogórkowa, jak i same w sobie są doskonałe :).
SKŁADNIKI:
- 3kg ogórków
- koper
- 2 główki czosnku polskiego
- chrzan
- pieprz czarny ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 łyżki soli
- 4 l wody
WYKONANIE:
- Ogórki dokładnie umyć.
- Obrać chrzan i czosnek.
- Przygotować 6 słoików o pojemności 1 litr.
- Ogórki ściśle poukładać pionowo w wyparzonym wcześniej słoikach.
- Następnie na pierwszej warstwie ogórków, do każdego słoika wrzucić: 2 ziarenka pieprzu, ziarenko ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 3 łodygi kopru, mały liść laurowy, 2 kawałki chrzanu.
- Ułożyć drugą warstwę ogórków.
- Zagotować wodę z solą i wrzątkiem zalać słoiki, następnie szybko pozakręcać.
Uwagi:
- jeśli chcecie możecie zapasteryzować słoiczki, gotując je przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz