wtorek, 30 lipca 2013

Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone
Moja mama zawsze mi powtarzała, że najlepsze ogórki są w lipcu. Zgodnie z jej radą postanowiłam więc zrobić ogórki kwaszone, według jej tradycyjnej receptury. Ogórki smakują wyśmienicie, zwłaszcza zimową porą. Nadają się do różnych dań, jak np. sałatka jarzynowa, czy zupa ogórkowa, jak i same w sobie są doskonałe :).


SKŁADNIKI:



    • 3kg ogórków
    • koper
    • 2 główki czosnku polskiego
    • chrzan
    • pieprz czarny ziarnisty
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • 4 łyżki soli
    • 4 l wody


WYKONANIE:

  1. Ogórki dokładnie umyć.
  2. Obrać chrzan i czosnek.
  3. Przygotować 6 słoików o pojemności 1 litr.
  4. Ogórki ściśle poukładać pionowo w wyparzonym wcześniej słoikach.
  5. Następnie na pierwszej warstwie ogórków, do każdego słoika wrzucić: 2 ziarenka pieprzu, ziarenko ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 3 łodygi kopru, mały liść laurowy, 2 kawałki chrzanu.
  6. Ułożyć drugą warstwę ogórków.
  7. Zagotować wodę z solą i wrzątkiem zalać słoiki, następnie szybko pozakręcać.

Uwagi:
  • jeśli chcecie możecie zapasteryzować słoiczki, gotując je przez 15 minut.   

SMACZNEGO :)

przetwory ogórek koper czosnek chrzan pieprz czarny ziarnisty ziele angielskie liść laurowy sól woda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons