Niesamowicie pyszne i kolorowe :). Doskonale nadają się na niedzielny obiad, kiedy znudzą się Wam kotlety schabowe, mielone lub pieczenie.
SKŁADNIKI:
- polędwica wieprzowa
- marynowana papryka (około 3-4 duże kawałki)
- ogórki kiszone (około 3 średniej wielkości)
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, vegeta, pieprz, papryka słodka
- olej
WYKONANIE:
- Polędwicę pokroić na plastry o grubości 3 cm. Następnie delikatnie rozbić mięso, uważając by nie zrobić dziur.
- Ogórki i paprykę pokroić w cienie plasterki.
- Jajka doprawić przyprawami wedle gustu i wymieszać.
- Na osobnym talerzu przygotować bułkę tartą.
- Na kawałku mięsa ułożyć po dwa plasterki papryki i ogórka. Następnie mięso zwinąć w roladkę.
- Mięso obtoczyć kolejno w jajku i bułce tartej.
- Gdy wszystkie roladki są już gotowe, nagrzać patelnię z olejem i smażyć je na średnim ogniu ze wszystkich stron.
Uwagi: Na zdjęciu propozycja podania z ziemniaczkami pure i surówką z białej kapusty. Pamiętajcie, aby podczas ubijania nie podziurawić mięsa :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz