niedziela, 21 lipca 2013

Napoleon

Napoleon

Napoleon
Ciasto, które spróbowałam kilka lat temu u babci mojego męża. Kruche placki z kremem budyniowym tworzą doskonały duet. Niestety, ma jedną, maleńką wadę - jak się go spróbuje, nie można poprzestać na jednym kawałku.



SKŁADNIKI: 




  • Ciasto:
    • 1000 g mąki pszennej
    • 1 szklanka śmietany 18%
    • 1.5 szklanki cukru
    • 6 żółtek
    • 1/2 kostki masła
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Masa:
    • 1 litr mleka
    • 1 szklanka cukru
    • 4 żółtka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 1 kostka masła
    • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
    • 1 słoik dżemu (z wiśni, porzeczki lub morelowy)



WYKONANIE:


  • Ciasto:
    1. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę
    2. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać
    3. Przełożyć ciasto na stolnicę i zagnieść
    4. Podzielić ciasto na 4 części
    5. Każdą część osobno rozwałkować
    6. Wyłożyć brytfankę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia i każdy z placków piec osobno w piekarniku o temperaturze 180 °C przez 10 - 12 minut
    7. Po upieczeniu jeden z placków pokruszyć
  • Masa:
    1. Z powyższych składników (z wyjątkiem masła) ugotować budyń
    2. Masło pokrojone w kostkę dodać do gorącej masy i mieszać aż do rozpuszczenia
    3. Masę schłodzić do temperatury pokojowej co jakiś czas mieszając


PRZEŁOŻENIE CIASTA


Ciasto -> Dżem -> Masa budyniowa -> Ciasto -> Masa budyniowa -> Ciasto -> Masa budyniowa -> Pokruszone ciasto


Uwagi:

  • Ciasto będzie lepsze, gdy przed podaniem odstawimy je na kilka godzin do lodówki
  • Napoleon bardzo dobry jest również w wersji bez dżemu, lub jeśli nie lubimy kwaśnych dżemów, można je zastąpić powidłem.

SMACZNEGO :)
ciasto mąka przenna śmietana cukier jajka masło proszek do pieczenia ekstrakt z wanilii mleko dżem wiśniowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons