Ciasto, które spróbowałam kilka lat temu u babci mojego męża. Kruche placki z kremem budyniowym tworzą doskonały duet. Niestety, ma jedną, maleńką wadę - jak się go spróbuje, nie można poprzestać na jednym kawałku.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 1000 g mąki pszennej
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1.5 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Masa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 słoik dżemu (z wiśni, porzeczki lub morelowy)
WYKONANIE:
- Ciasto:
- Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę
- Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać
- Przełożyć ciasto na stolnicę i zagnieść
- Podzielić ciasto na 4 części
- Każdą część osobno rozwałkować
- Wyłożyć brytfankę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia i każdy z placków piec osobno w piekarniku o temperaturze 180 °C przez 10 - 12 minut
- Po upieczeniu jeden z placków pokruszyć
- Masa:
- Z powyższych składników (z wyjątkiem masła) ugotować budyń
- Masło pokrojone w kostkę dodać do gorącej masy i mieszać aż do rozpuszczenia
- Masę schłodzić do temperatury pokojowej co jakiś czas mieszając
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Ciasto -> Dżem -> Masa budyniowa -> Ciasto -> Masa budyniowa -> Ciasto -> Masa budyniowa -> Pokruszone ciasto
Uwagi:
- Ciasto będzie lepsze, gdy przed podaniem odstawimy je na kilka godzin do lodówki
- Napoleon bardzo dobry jest również w wersji bez dżemu, lub jeśli nie lubimy kwaśnych dżemów, można je zastąpić powidłem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz