Ciasteczka z morelami
Te półfrancuskie ciasteczka idealnie pasują do porannej kawy. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie, proponuję dodać do ciasta cukru. Ja uwielbiam w takiej postaci, w jakiej podałam przepis.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki
- 250 g masła
- 250 g twarogu
- 1 żółtko + 1 żółtko do smarowania ciasteczek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1kg słodkich moreli
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
- Masło dokładnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Dodać twaróg, żółtko i wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.
- Złożyć ciasto dwukrotnie, tak aby powstały cztery warstwy po czym ponownie rozwałkować.
- Złożyć ponownie ciasto dwa razy i odłożyć na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkować i wycinać koła o grubości 2 cm.
- Połowa krążków powinna być wycięta w środku małym kieliszkiem, w celu wykonania wierzchniej obręczy.
- Na wycięte koła ułożyć połówki obranych i wydrylowanych moreli. Nałożyć obręcze ciasta, tak aby brzegi ciast pokryły się.
- Wierzchnią część ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180 °C.
- Gotowe ciasteczka obficie posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
ciasteczka
mąka
masło
twaróg
jajka
proszek do pieczenia
morela
cukier puder
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz