wtorek, 30 lipca 2013

Ciasteczka z morelami

Ciasteczka z morelami

Ciasteczka z morelami
Te półfrancuskie ciasteczka idealnie pasują do porannej kawy. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie, proponuję dodać do ciasta cukru. Ja uwielbiam w takiej postaci, w jakiej podałam przepis.


SKŁADNIKI: 



    • 300 g mąki
    • 250 g masła
    • 250 g twarogu
    • 1 żółtko + 1 żółtko do smarowania ciasteczek
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ok. 1kg słodkich moreli
    • cukier puder do posypania



WYKONANIE:

  1. Masło dokładnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać twaróg, żółtko i wyrobić gładkie ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. 
  4. Złożyć ciasto dwukrotnie, tak aby powstały cztery warstwy po czym ponownie rozwałkować.
  5. Złożyć ponownie ciasto dwa razy i odłożyć na godzinę do lodówki.
  6. Ciasto rozwałkować i wycinać koła o grubości 2 cm.
  7. Połowa krążków powinna być wycięta w środku małym kieliszkiem, w celu wykonania wierzchniej obręczy.
  8. Na wycięte koła ułożyć połówki obranych i wydrylowanych moreli. Nałożyć obręcze ciasta, tak aby brzegi ciast pokryły się.
  9. Wierzchnią część ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem.
  10. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 °C.
  11. Gotowe ciasteczka obficie posypać cukrem pudrem. 

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka masło twaróg jajka proszek do pieczenia morela cukier puder

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons