czwartek, 25 lipca 2013

Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Czekoladą

Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Czekoladą

Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Czekoladą
 Rogaliki robi się bardzo szybko, nie trzeba im poświęcać dużo czasu.  Są delikatne, kruche i przepyszne w smaku. Najlepsze jakie zrobiłam:)  Polecam gorąco.

 

 

SKŁADNIKI:

 


  • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 200 g margaryny
    • 50 g drożdży
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 jajka + 1 jajko roztrzepane do smarowania pędzelkiem rogalików
    • 1/2 szklanki letniego mleka
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • szczypta soli  
     
  • Czekolada  
    • 3 łyżki kakao
    • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
    • 4-5 łyżek cukru


WYKONANIE:

  1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką.
  2. Margarynę wymieszać z mąką, następnie dodać drożdże oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać krótko - ma być gęste w konsystencji.
  3. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
  4. Składniki na czekoladę dokładnie wymieszać.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na kilka kulek wielkości dużej pięści i rozwałkować. Z okrągłych placków wykrawać trójkąty i nadziewać czekoladą. Zwijać w rogaliki.
  6. Rogaliki układać na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Gotowe rogaliki posmarować roztrzepanym uprzednio jajkiem.
  8. Piec w temperaturze 150-160°C około 20-30 minut. 
  9. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
     

    SMACZNEGO :) 

ciasteczka mąka margaryna drożdże proszek do pieczenia jajka mleko śmietana cukier

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons