Rogaliki robi się bardzo szybko, nie trzeba im poświęcać dużo czasu. Są delikatne, kruche i przepyszne w smaku. Najlepsze jakie zrobiłam:) Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka + 1 jajko roztrzepane do smarowania pędzelkiem rogalików
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru kryształ
- szczypta soli
- Czekolada
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
- 4-5 łyżek cukru
WYKONANIE:
- Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką.
- Margarynę wymieszać z mąką, następnie dodać drożdże oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać krótko - ma być gęste w konsystencji.
- Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
- Składniki na czekoladę dokładnie wymieszać.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na kilka kulek wielkości dużej pięści i rozwałkować. Z okrągłych placków wykrawać trójkąty i nadziewać czekoladą. Zwijać w rogaliki.
- Rogaliki układać na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe rogaliki posmarować roztrzepanym uprzednio jajkiem.
- Piec w temperaturze 150-160°C około 20-30 minut.
- Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz