Niekiedy miseczka pysznej zupy może zastąpić cały obiad. Ja dzisiaj zrobiłam aromatyczną zupę porową z łososiem, szybką i łatwą w przygotowaniu :).
SKŁADNIKI:
- 250 g pora (2 sztuki)
- 3 średnie ziemniaki
- 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu warzywnego lub kostka rosołowa rozpuszczona w takiej ilości wody
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- liść laurowy, sól pieprz
WYKONANIE:
- Pory umyć i pokroić w plasterki (tylko jasną część).
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim pory przez ok. 3 minuty.
- Dodać ziemniaki, przyprawy i smażyć wszystko razem przez ok. 2 minuty.
- Zalać bulionem i gotować przez 15 minut.
- Na końcu dodać serek topiony i po kilku minutach ugotowaną zupę zmiksować blenderem.
- Podawać z kawałkami wędzonego łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz