wtorek, 14 listopada 2017

Marlenka

Marlenka

Marlenka
Marlenka to ciasto popularne w Czechach. Miodowe blaty przełożone masą budyniową, polane czekoladą i posypane orzechami. Ciasto można długo przechowywać, a blaty z każdym dniem miękną. W smaku podobne do naszego Miodownika. Polecam!

ciasto z miodem

SKŁADNIKI:



  • Ciasto miodowe:
    • 600 g mąki pszennej
    • 120 g masła
    • 3 łyżki miodu płynnego
    • 200 g cukru pudru
    • łyżka sody oczyszczonej
    • łyżka octu
    • 2 jajka
  • Masa budyniowa:
    • 400 g (puszka) masy kajmakowej
    • 250 g masła
    • budyń waniliowy bez cukru
    • 500 ml mleka
  • Dekoracja:
    • orzechy włoskie posiekane
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 60 ml śmietanki kremówki

WYKONANIE:

  1. W garnku umieścić masło, miód oraz cukier. Podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści.
  2. Sodę połączyć z octem i dodać do masy miodowej. Wymieszać razem i wystudzić.
  3. Następnie dodać jajka, przesianą przez sitko mąkę i wyrobić ciasto.
  4. Ciasto podzielić na 5 części i przykryć folią spożywczą.
  5. Każdy kawałek rozwałkować cienko do wielkości foremki w jakiej pieczemy. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec przez 7-8 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ostrożnie wyłożyć z formy i wystudzić.
  7. Przygotować budyń. Zagotować 2 szklanki mleka, a w posozstałej części wymieszać budyń. Wlać na gotujące się mleko w garnku i mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
  8. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy kajmakowej, a następnie po łyżce budyniu.
  9. Na dno formy, w której piekło się ciasto, położyć blat ciasta, posmarować cienko warstwą kremu, przykryć kolejnym blatem i posmarować kremem. Tak postępujemy ze wszystkimi kawałkami ciasta.
  10. Ciasto obciążyć deską i włożyć do lodówki na noc.
  11. Czekoladę pokroić w kostkę. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę i pozostawić na 2 minuty. Wymieszać na gładki sos, wlać na ciasto i rozprowadzić cienką warstwę. Posypać pokrojonymi orzechami.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka masło miód cukier soda ocet jajka kajmak budyń mleko orzechy włoskie czekolada śmietanka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons