Marlenka to ciasto popularne w Czechach. Miodowe blaty przełożone masą budyniową, polane czekoladą i posypane orzechami. Ciasto można długo przechowywać, a blaty z każdym dniem miękną. W smaku podobne do naszego Miodownika. Polecam!
SKŁADNIKI:
- Ciasto miodowe:
- 600 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 3 łyżki miodu płynnego
- 200 g cukru pudru
- łyżka sody oczyszczonej
- łyżka octu
- 2 jajka
- Masa budyniowa:
- 400 g (puszka) masy kajmakowej
- 250 g masła
- budyń waniliowy bez cukru
- 500 ml mleka
- Dekoracja:
- orzechy włoskie posiekane
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 ml śmietanki kremówki
WYKONANIE:
- W garnku umieścić masło, miód oraz cukier. Podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści.
- Sodę połączyć z octem i dodać do masy miodowej. Wymieszać razem i wystudzić.
- Następnie dodać jajka, przesianą przez sitko mąkę i wyrobić ciasto.
- Ciasto podzielić na 5 części i przykryć folią spożywczą.
- Każdy kawałek rozwałkować cienko do wielkości foremki w jakiej pieczemy. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 7-8 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ostrożnie wyłożyć z formy i wystudzić.
- Przygotować budyń. Zagotować 2 szklanki mleka, a w posozstałej części wymieszać budyń. Wlać na gotujące się mleko w garnku i mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
- Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy kajmakowej, a następnie po łyżce budyniu.
- Na dno formy, w której piekło się ciasto, położyć blat ciasta, posmarować cienko warstwą kremu, przykryć kolejnym blatem i posmarować kremem. Tak postępujemy ze wszystkimi kawałkami ciasta.
- Ciasto obciążyć deską i włożyć do lodówki na noc.
- Czekoladę pokroić w kostkę. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę i pozostawić na 2 minuty. Wymieszać na gładki sos, wlać na ciasto i rozprowadzić cienką warstwę. Posypać pokrojonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz