Włoska odmiana naszej fasolki po bretońsku. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca - idealna na jesienne dni.
SKŁADNIKI:
- 400 g fasoli małej
- 200 g makaronu typu ditaloni
- 80 g masła
- 100 g słoniny
- 1 marchew
- 1 zielony seler
- cebula
- 30 g sosu pomidorowego
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc.
- Posiekać w kostkę marchew, selera i cebulę.
- W garnku roztopić masło. Dodać warzywa i podsmażyć. Następnie dodać sos pomidorowy, słoninę pokrojoną w kostkę, sól oraz pieprz.
- Smażyć przez 2 minuty. Na koniec dodać odcedzoną fasolę z 1,5 l wody. Gotować na średnim ogniu przez 2 godziny pod przykryciem.
- Gdy fasola będzie miękka, odłożyć połowę fasoli, a pozostałą część zmiksować.
- Makaron ugotować osobno. Dodać do zupy fasolowej, podgrzać i podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz