piątek, 24 listopada 2017

Biały Lion

Biały Lion

Biały Lion
Ciasto inspirowane batonikiem "Biały Lion". Przełożone kajmakiem z ryżem preparowanym i masą budyniową. Polecam!!!


SKŁADNIKI:



  • Biszkopt:
    • 6 jajek
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 5 łyżek czubatych mąki tortowej
    • łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa Budyniowa:
    • 600 ml mleka
    • 2 budynie waniliowe
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 1/2 szklanki cukru
    • 200 g masła
  • Dodatkowo:
    • kilka łyżek masy kajmakowej
    • 80 g ryżu preparowanego
    • garść orzeszków ziemnych niesolonych

WYKONANIE:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści. Na koniec dodać po jednym żółtku ciągle ubijając.
  2. Mąkę przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką z ubitą pianą. Masę przelać do kwadratowej formy (o wymiarach 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec przez 25 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu biszkopt w formie zrzucić z wysokości 1 m na ziemię. Odstawić do wystudzenia.
  4. Budyń ugotować według instrukcji z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Ugotowany przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.
  5. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać.
  6. Biszkopt przekroić na pół. Biszkopty lekko nasączyć wodą z cytryną.
  7. Następnie na biszkopt nakładać ryż preparowany wymieszany z kajmakiem. Dalej nałożyć 2/3 masy budyniowej i przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część masy budyniowej i posypać drobno posiekanymi orzechami ziemnymi. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

SMACZNEGO :) 

ciasto jajka cukier mąka mąka ziemniaczana mleko budyń waniliowy cukier waniliowy masło kajmak ryż preparowany orzeszki ziemne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons