Ciasto inspirowane batonikiem "Biały Lion". Przełożone kajmakiem z ryżem preparowanym i masą budyniową. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 5 łyżek czubatych mąki tortowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Masa Budyniowa:
- 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- Dodatkowo:
- kilka łyżek masy kajmakowej
- 80 g ryżu preparowanego
- garść orzeszków ziemnych niesolonych
WYKONANIE:
- Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści. Na koniec dodać po jednym żółtku ciągle ubijając.
- Mąkę przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką z ubitą pianą. Masę przelać do kwadratowej formy (o wymiarach 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 25 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu biszkopt w formie zrzucić z wysokości 1 m na ziemię. Odstawić do wystudzenia.
- Budyń ugotować według instrukcji z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Ugotowany przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.
- Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać.
- Biszkopt przekroić na pół. Biszkopty lekko nasączyć wodą z cytryną.
- Następnie na biszkopt nakładać ryż preparowany wymieszany z kajmakiem. Dalej nałożyć 2/3 masy budyniowej i przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część masy budyniowej i posypać drobno posiekanymi orzechami ziemnymi. Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz