Klasyka polskiej kuchni - Sernik Krakowski. Pyszne, sycące ciasto z serem trzykrotnie mielonym, z dodatkiem rodzynek. Na wierzchu tradycyjna kratka z ciasta kruchego polana lukrem.
SKŁADNIKI:
- Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 100 g cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- jajko
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
- 8 jajek
- 100 g masła
- 250 g cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- żółtko do posmarowania ciasta
- Lukier:
- cytryna
- 150 cukru pudru
- białko
WYKONANIE:
- Składniki na ciasto kruche połączyć i szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- Odkroić 1/3 ciasta i odłożyć z powrotem do lodówki.
- Formę prostokątną na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
- Masło, 200 g cukru oraz cukier waniliowy utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
- Białka ubić na sztywno z dodatkiem 50 g cukru. Pianę połączyć z masą serową, dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki.
- Podpieczony spód ciasta wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową i wyrównać.
- Ciasto pozostawione w lodówce rozwałkować cienko i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę i posmarować ją żółtkiem.
- Sernik piec przez 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
- Z cytryny wycisnąć sok, dodać cukier puder oraz białko i utrzeć.
- Wystudzony sernik posmarować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz