poniedziałek, 20 listopada 2017

Sernik Krakowski

Sernik Krakowski

Sernik Krakowski
Klasyka polskiej kuchni - Sernik Krakowski. Pyszne, sycące ciasto z serem trzykrotnie mielonym, z dodatkiem rodzynek. Na wierzchu tradycyjna kratka z ciasta kruchego polana lukrem.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto kruche:
    • 250 g mąki pszennej
    • 130 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • łyżka cukru waniliowego
    • jajko
  • Masa serowa:
    • 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
    • 8 jajek
    • 100 g masła
    • 250 g cukru
    • 3 łyżki cukru waniliowego
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 100 g rodzynek
    • żółtko do posmarowania ciasta
  • Lukier:
    • cytryna
    • 150 cukru pudru
    • białko

WYKONANIE:

  1. Składniki na ciasto kruche połączyć i szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  2. Odkroić 1/3 ciasta i odłożyć z powrotem do lodówki.
  3. Formę prostokątną na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
  5. Masło, 200 g cukru oraz cukier waniliowy utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
  6. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 50 g cukru. Pianę połączyć z masą serową, dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki.
  7. Podpieczony spód ciasta wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową i wyrównać.
  8. Ciasto pozostawione w lodówce rozwałkować cienko i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę i posmarować ją żółtkiem.
  9. Sernik piec przez 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
  10. Z cytryny wycisnąć sok, dodać cukier puder oraz białko i utrzeć.
  11. Wystudzony sernik posmarować lukrem.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka masło cukier puder cukier waniliowy twaróg jajka cukier mąka ziemniaczana rodzynki cytryna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons