poniedziałek, 30 października 2017

Dodol

Dodol

Dodol
Dzisiaj tradycyjny deser kuchni azjatyckiej - Dodol. Jest to kokosowa masa o konsystencji galaretki. Przepis jest bardzo prosty jeśli chodzi o składniki, natomiast wykonanie jest pracochłonne i zajmuje dużo czasu. Polecam spróbować i poznać nowy zaskakujący w smaku deser.

kuchnia indyjska

SKŁADNIKI:



    • 2 puszki mleka kokosowego (800 ml)
    • pół szklanki wody
    • szklanka mąki ryżowej
    • 350 g cukru palmowego
    • 1/3 szklanki migdałów mielonych lub drobno posiekanych
    • szczypta mielonego kardamonu
    • 1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE:

  1. Cukier palmowy rozpuścić w gorącej wodzie. Przecedzić przez sitko.
  2. Na patelnię teflonową wlać jedną puszkę mleka i rozpuszczony cukier palmowy. Gotować mieszając, aż masa zredukuje się o połowę.
  3. Drugą puszkę mleka kokosowego połączyć z mąką kokosową tak, aby nie było grudek w masie.
  4. Następnie wlać na patelnię mleko z mąką ryżową cały czas mieszając.
  5. Dodać do masy kardamon, sól i orzechy. Masa po chwili zgęstnieje. Cały czas mieszać, aby masa się nie przypaliła. Czynność wykonywać przez 50 minut.
  6. Gotową, zwartą w kulę masę, przełożyć do szklanej, natłuszczonej miseczki. Wystudzić i pokroić w kwadraty.

SMACZNEGO :)

deser mleko kokosowe woda mąka ryżowa cukier palmowy migdały kardamon sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons