Ciasto Sans Rival to orzechowe blaty bezowe przełożone maślanym kremem. Jest to ciasto tak pyszne, że ma się ochotę sięgnąć po następny kawałek. I następny ... . Jedyną jego wadą jest pracochłonność. Polecam wszystkim wykonać w wolnym czasie, bo jest naprawdę przepyszne.
SKŁADNIKI:
- Bezy Orzechowe:
- 9 białek z jajek XL
- 1 i 1/4 szklanki cukru drobnego
- 1 i 1/2 szklanki nerkowców
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Krem:
- 8 żółtek
- 300 g masła
- 2/3 szklanki cukru kryształ
- 100 ml wody
- łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
- Dodatkowo:
- 1/2 szklanki orzeszków podprażonych lub herbatników
WYKONANIE:
- Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie do sztywnej piany dodawać partiami cukier. Ubić na gęstą i błyszczącą masę.
- Szklankę orzechów zmielić w blenderze, a pozostałe posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać do masy razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
- Na blaszkach ułożyć 4 sztuki papieru do pieczenia. Odrysować ołówkiem foremkę kwadratową lub okrągłą. Masę podzielić na 4 części i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem.
- Piec przez 50 minut w temperaturze 130°C w piekarniku z funkcją termoobiegu. Blaty powinny być wysuszone i lekko zarumienione. Uchylić piekarnik i pozostawić do wystudzenia.
- Żółtka na krem zmiksować, aby się napowietrzyły.
- Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Gorący syrop wlać cienkim strumieniem do żółtek cały czas ubijając.
- Przygotować garnek z wodą i postawić na nim miskę z żółtkami. Wodę gotować na średnim ogniu i przez 5 minut mieszać masę, aż zgęstnieje. Następnie zdjąć miskę i miksować, aż masą będzie puszysta i schłodzona.
- Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po łyżce do kremu z żółtek. Powstanie maślany, jasny krem.
- Masę podzielić na 4 części. Blaty bezowe przełożyć kremem i posmarować z wierzchu. Udekorować pokrojonymi orzeszkami lub pokruszonymi herbatnikami. Schować do lodówki na kilka godzin, aby blaty zmiękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz