wtorek, 28 listopada 2017

Sans Rival

Sans Rival

Sans Rival
Ciasto Sans Rival to orzechowe blaty bezowe przełożone maślanym kremem. Jest to ciasto tak pyszne, że ma się ochotę sięgnąć po następny kawałek. I następny ... . Jedyną jego wadą jest pracochłonność. Polecam wszystkim wykonać w wolnym czasie, bo jest naprawdę przepyszne.


SKŁADNIKI:



  • Bezy Orzechowe:
    • 9 białek z jajek XL
    • 1 i 1/4 szklanki cukru drobnego
    • 1 i 1/2 szklanki nerkowców
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
  • Krem:
    • 8 żółtek
    • 300 g masła
    • 2/3 szklanki cukru kryształ
    • 100 ml wody
    • łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
  • Dodatkowo:
    • 1/2 szklanki orzeszków podprażonych lub herbatników

WYKONANIE:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie do sztywnej piany dodawać partiami cukier. Ubić na gęstą i błyszczącą masę.
  2. Szklankę orzechów zmielić w blenderze, a pozostałe posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać do masy razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
  3. Na blaszkach ułożyć 4 sztuki papieru do pieczenia. Odrysować ołówkiem foremkę kwadratową lub okrągłą. Masę podzielić na 4 części i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem.
  4. Piec przez 50 minut w temperaturze 130°C w piekarniku z funkcją termoobiegu. Blaty powinny być wysuszone i lekko zarumienione. Uchylić piekarnik i pozostawić do wystudzenia.
  5. Żółtka na krem zmiksować, aby się napowietrzyły.
  6. Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Gorący syrop wlać cienkim strumieniem do żółtek cały czas ubijając.
  7. Przygotować garnek z wodą i postawić na nim miskę z żółtkami. Wodę gotować na średnim ogniu i przez 5 minut mieszać masę, aż zgęstnieje. Następnie zdjąć miskę i miksować, aż masą będzie puszysta i schłodzona.
  8. Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po łyżce do kremu z żółtek. Powstanie maślany, jasny krem.
  9. Masę podzielić na 4 części. Blaty bezowe przełożyć kremem i posmarować z wierzchu. Udekorować pokrojonymi orzeszkami lub pokruszonymi herbatnikami. Schować do lodówki na kilka godzin, aby blaty zmiękły.

SMACZNEGO :) 

ciasto jajka cukier nerkowce mąka ziemniaczana jajka masło woda ekstrakt waniliowy herbatniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons