czwartek, 6 kwietnia 2017

Pasztet z Galaretką

Pasztet z Galaretką

Pasztet z Galaretką
Delikatny i kremowy pasztet z konfiturą z żurawiny oraz wina.


SKŁADNIKI:



    • 800 g mięsa z karkówki
    • 200 g boczku surowego
    • 200 g wątróbki wieprzowej lub z kurczaka
    • 4 plasterki słoniny
    • marchewka
    • pietruszka korzeń
    • 1/4 selera korzeń
    • cebula
    • 3 grzyby suszone
    • 3 jajka
    • bułka kajzerka
    • 250 ml czerwonego wina
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • 4 łyżki konfitury z żurawiny
    • olej
    • 2 liście laurowe
    • 6 ziaren ziela angielskiego
    • 6 ziaren pieprzu
    • szczypta cynamonu
    • szczypta imbiru
    • łyżeczka kolendry mielonej
    • szczypta zmielonych goździków
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać i opłukać. Do garnka włożyć: pokrojoną karkówkę, boczek, warzywa, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotować 1.5 h do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  2. Kajzerkę namoczyć w wywarze z mięsa.
  3. Wątróbkę oczyścić i pokroić na kawałki.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać wątróbkę i smażyć razem jeszcze przez 5 minut.
  5. Mięso, wątróbkę, grzyby oraz kajzerkę zmielić w maszynie. Dodać jajka, sól, pieprz, imbir, kolendrę oraz gałkę muszkatołową. Masę wyrobić ręcznie i przełożyć do posmarowanej olejem formy. Z wierzchu przykryć plasterkami słoniny.
  6. Piec przez godzinę w temperaturze 180°C. Wyjąć i ostudzić.
  7. Do wina wsypać goździki, cynamon, imbir i dodać konfiturę z żurawiny. Całość podgrzać i gotować na małym ogniu by alkohol odparował. W winie rozpuścić żelatynę i wystudzić
  8. Z pasztetu zdjąć słoninę, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do stężenia.

SMACZNEGO :)

wędlina karkówka boczek wątróbka słonina marchewka pietruszka seler cebula grzyby jajka bułka wino żelatyna żurawina olej liść laurowy ziele angielskie pieprz cynamon imbir kolendra goździki gałka muszkatałowa sól

2 komentarze:

  1. domowy pasztet jest najlepszy na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy dotąd nie robiłam pasztetu, ten Twój wygląda zachwycająco! muszę się kiedyś skusić i przygotowac podobny

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons