tag:blogger.com,1999:blog-6632764482197702801.post4145188568133288166..comments2024-01-04T17:25:28.390+01:00Comments on Zakątek Smakosza: Murzynek JogurtowyZakątek Smakoszahttp://www.blogger.com/profile/02937885588498241721noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-6632764482197702801.post-17392599276929947392017-01-20T09:54:11.230+01:002017-01-20T09:54:11.230+01:00oo zjadłabym kawałekoo zjadłabym kawałekewahttps://www.blogger.com/profile/09946542158591287372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6632764482197702801.post-65946445293213167862017-01-18T19:32:16.386+01:002017-01-18T19:32:16.386+01:00Jak ładnie wyrosło to ciasto. Aż mi ślinka cieknie...Jak ładnie wyrosło to ciasto. Aż mi ślinka cieknie, z chęcią bym zjadła.Urszulahttps://www.blogger.com/profile/03883323639879502909noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6632764482197702801.post-62820395207689783572017-01-17T20:53:16.362+01:002017-01-17T20:53:16.362+01:00Przy ciężkich ciastach (murzynek) używa się zarówn...Przy ciężkich ciastach (murzynek) używa się zarówno sody, jak i proszku. Soda szybko podnosi ciężkie składniki na początku pieczenia, a proszek odpowiada za rośnięcie w dalszej części pieczenia, gdy soda już przereaguje. Na wypiekach z dodatkiem sody czasem pojawia się charakterystyczne wzniesienie i pęknięcie na środku, ponieważ soda podniosła je zanim zdążyła powstać skórka. Dodanie wanilii jest kwestią gustu, jeśli Pani nie lubi to proszę pominąć ten składnik. Ciasto z tego przepisu wyszło naprawdę pyszne i smakowało moim gościom. Pozdrawiam :)Zakątek Smakoszahttps://www.blogger.com/profile/02937885588498241721noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6632764482197702801.post-86669418167604267342017-01-17T17:15:47.690+01:002017-01-17T17:15:47.690+01:00Piekę od lat pierniki wszelkiego rodzaju nie dodaj...Piekę od lat pierniki wszelkiego rodzaju nie dodaję wanilii.Są to długo dojrzewające.Piekę też morzynki nigdy nie dodaję sody proszę mi wyjaśnić dlaczego dodatkowo soda Pozdrawiam serdeczniekryniahttps://www.blogger.com/profile/14473549408877535312noreply@blogger.com