wtorek, 13 grudnia 2016

Pierniczki Bożonarodzeniowe

Pierniczki Bożonarodzeniowe

Pierniczki Bożonarodzeniowe
Kolejne pierniczki, tym razem z przepisu Anny Applebaum-Sikorskiej. Pyszne, puchate, mięciutkie ciasteczka o intensywnym korzennym smaku.

SKŁADNIKI:



    • 500 g mąki pszennej
    • 200 g miodu
    • 150 g masła
    • 100 g cukru brązowego
    • łyżka oleju
    • łyżka kakao
    • 4 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 duże jajka

WYKONANIE:

  1. Miód, masło oraz cukier brązowy umieścić w garnku o grubym dnie i roztopić. Następnie dodać olej, kakao, przyprawę do piernika, wymieszać razem i odstawić do wystudzenia.
  2. Do wystudzonej masy dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz pieprz i wyrobić ciasto piernikowe. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 24 godziny.
  3. Stolnicę podsypać mąką, położyć ciasto i rozwałkować na plaster o grubości 4 mm. Foremkami wycinać ciasteczka.
  4. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10-12 minut w temperaturze 160°C. Wystudzić i dowolnie udekorować.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka miód masło cukier brązowy olej kakao przyprawa do piernika sól pieprz soda proszek do pieczenia jajka

1 komentarz:

Sharing Buttons