Kolejne pierniczki, tym razem z przepisu Anny Applebaum-Sikorskiej. Pyszne, puchate, mięciutkie ciasteczka o intensywnym korzennym smaku.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g miodu
- 150 g masła
- 100 g cukru brązowego
- łyżka oleju
- łyżka kakao
- 4 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
WYKONANIE:
- Miód, masło oraz cukier brązowy umieścić w garnku o grubym dnie i roztopić. Następnie dodać olej, kakao, przyprawę do piernika, wymieszać razem i odstawić do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz pieprz i wyrobić ciasto piernikowe. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 24 godziny.
- Stolnicę podsypać mąką, położyć ciasto i rozwałkować na plaster o grubości 4 mm. Foremkami wycinać ciasteczka.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10-12 minut w temperaturze 160°C. Wystudzić i dowolnie udekorować.
Mniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuń